Categorieën
Inspiratie

De 6 beste artikelen van Netwerk Werkgeluk

Museum dicht. Training geschrapt. Jij verplicht binnen. Je grootste mentale uitdaging is hoe je al dat wc-papier in de voorraadkast krijgt.

6 keer de zaag scherp houden

Hou je hoofd scherp. Lees maar even lekker over werkgeluk. Word je blij van.

Dit zijn volgens lezers de 6 beste artikelen van Netwerk Werkgeluk:

Het belang van bevlogenheid

Wat is het belang van bevlogenheid? Hoe werkt bevlogenheid eigenlijk precies? En wat is het belang van bevlogenheid voor medewerkers en organisaties? 

Waarom je niet aan werkgeluk moet willen werken

‘Ik heb hier speciaal gesolliciteerd omdat jullie aan werkgeluk doen’, zei de nieuwe medewerker toen ze zich voorstelde. O leuk, dacht ik. Benieuwd of je komt halen of brengen. Want dat is wel wat mij begint op te vallen: als je je profileert als werkgever die aandacht heeft voor werkgeluk, trek je ook mensen die daar speciaal voor komen. En er eens lekker voor gaan zitten: laat het geluk nu maar beginnen.

Wat werkgeluk, je browser en nieuwsgierigheid met elkaar te maken hebben

Medewerkers die minder verzuimen, langer bij je blijven werken en beter verkopen in minder tijd, dat klinkt goed! Zeker nu het lastig is om aan personeel te komen, onnodige uitstroom onwenselijk is en duurzame inzetbaarheid is wat veel werkgevers graag zien.

Vaak worden dit soort voordelen als effect van werkgeluk gepresenteerd. Wonderlijk onderzoek laat echter zien hoe complex het verband tussen werkgeluk en dit soort mooie resultaten is en wat het soms lastig maakt om dit te beïnvloeden.

De foto op je bureau

Ze stapten over op flexwerken. Want dat was beter voor de samenwerking tussen de afdelingen. Moderner. En kostenbesparend. Er hoefde vanaf nu nog maar 0,7 werkplek per medewerker te zijn. Want een deel van de mensen werkt partttime, is ziek of vrij. Toch zonde van die vierkante meters, dat kost allemaal geld. En hé, zo kom je nog eens in contact met collega’s die je anders nooit spreekt. Integraal werken bevorderen terwijl je huisvestingskosten bespaart: win-win. Iedereen blij. Behalve jij.

Bouwen op unieke kwaliteiten

Aandacht voor ontwikkeling van sterke kanten, blijkt beter te werken dan mensen expliciet vragen om zich te verbeteren. Het blijkt ervoor te zorgen dat mensen zich competenter voelen. En grappig genoeg zijn mensen die zich competent voelen, meer geneigd om zich te ontwikkelen. Zo kun je dus een positieve spiraal in gang zetten door aandacht te hebben voor het ontwikkelen van sterke kanten. In de huidige tijd, waarin werk en organisaties snel veranderen, is dat een groot voordeel. Want zo nemen medewerkers zelf sneller de leiding in hun eigen ontwikkeling en versterk je dus de ontwikkelkracht van je organisatie.

Hallo vreemde eend, je bent niet alleen!

Hoe kom je af van een zweverig imago, hoe krijg je (alle) leidinggevenden mee, hoe krijg je werkgeluk op de agenda binnen je organisatie? Aan de slag gaan met werkgeluk gaat niet altijd zonder slag of stoot: soms voelen collega’s van HR zich gepasseerd als het bij een Chief Happiness Officer neergelegd wordt, of de ene laag leidinggevenden wil wel en een andere laag niet. Allemaal best wel lastige zaken waar veel organisaties mee worstelen.

En, al een beetje opgeknapt?

Meer lezen over werkgeluk? Of meer weten over het Netwerk Werkgeluk? Hou de updates van Netwerk Werkgeluk in de gaten: