Categorieën
Actueel in werkgeluk

Bouwen op unieke kwaliteiten

‘Bouwen op unieke kwaliteiten’, dat is de titel van de rede die Marianne van Woerkom eind januari 2020 uitsprak bij haar installatie als hoogleraar Positieve Organisatie Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Marianne staat bekend om haar onderzoek naar het inzetten van kwaliteiten en sterke kanten van medewerkers in organisaties. Zo blijkt uit haar onderzoek dat mensen die hun sterke punten in hun werk kunnen gebruiken, beter met werkdruk kunnen omgaan. Dit leidt tot minder verzuim en een betere kwaliteit. Interessante informatie dus voor iedereen die wil weten hoe je kunt bijdragen aan werkgeluk.

Negativity bias

Marianne bespreekt hoe we meestal omgaan met sterke kanten van medewerkers in organisaties: die vergeten we te benoemen. We hebben nou eenmaal sneller aandacht voor wat misgaat. We kunnen er weinig aan doen dat dit ingebouwd zit in onze automatische piloot: die ‘negativity bias’ heeft ons vaak geholpen om te overleven. Want, dat wat mis is sterk onze aandacht trekt, behoedt ons voor levensbedreigende gevaarlijke situaties. Niet zo gek dus, dat we ook bij het beoordelen van medewerkers sneller kijken naar wat misgaat dan naar wat goed gaat.

Toch is dat heel jammer: we ontwikkelen ons immers juist door ons te richten op wat goed gaat. En medewerkers die zich ontwikkelen, dragen bij aan betere resultaten voor de organisatie.

Positieve spiraal

Aandacht voor ontwikkeling van sterke kanten, blijkt beter te werken dan mensen expliciet vragen om zich te verbeteren. Het blijkt ervoor te zorgen dat mensen zich competenter voelen. En grappig genoeg zijn mensen die zich competent voelen, meer geneigd om zich te ontwikkelen. Zo kun je dus een positieve spiraal in gang zetten door aandacht te hebben voor het ontwikkelen van sterke kanten. In de huidige tijd, waarin werk en organisaties snel veranderen, is dat een groot voordeel. Want zo nemen medewerkers zelf sneller de leiding in hun eigen ontwikkeling en versterk je dus de ontwikkelkracht van je organisatie.

Wat werkt in de praktijk?

Ook de verbinding met de praktijk vind je in haar rede. In ‘Bouwen op unieke kwaliteiten’ bespreekt zij o.a. welke interventies om werkgeluk te bevorderen, werken onder welke omstandigheden en voor welke medewerkers. Er is nou eenmaal geen ‘one size fits all’, ook niet in de positieve psychologie. Interventies zoals job crafting en een online programma blijken niet altijd en voor iedereen te werken. Zo blijkt job crafting vooral te werken voor medewerkers van middelbare leeftijd en of ouder en medewerkers met een hoge werkdruk. Meer onderzoek naar welke toepassingen van positieve psychologie wanneer werken, volgt.

Meer nieuws over werkgeluk?

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom werkgeluk en het Netwerk Werkgeluk? Meld je dan aan voor de updates: