Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Hallo vreemde eend, je bent niet alleen!

Eerder vroeg ik je wat jij verwacht van het Netwerk Werkgeluk. Je kunt de survey hierover trouwens nog steeds invullen, maar hier alvast de tussenstand.

Enthousiasme

Niet verrassend, maar de meeste mensen die de survey invulden, zijn enthousiast over werkgeluk. Op een schaal van 0 tot 100 is de gemiddelde score 88. Niet slecht, dat betekent dat we al een flink enthousiaste groep bereiken. Fijn, want niets is zo dodelijk voor een netwerk als inactieve leden.

Wat zoeken we?

Enthousiastelingen over werkgeluk zoeken bij het Netwerk Werkgeluk vooral contact met anderen. Inspirerende voorbeelden uit de praktijk uitwisselen is van grote meerwaarde voor veel respondenten.

Dat is precies waarom ik met dit Netwerk gestart ben: ik merkte zelf ook dat we vaak solistisch werk doen binnen een organisatie, als we werken aan werkgeluk. Daarom is het fijn om anderen te kennen met vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden. Je rol is toch vaak een bijzondere en de kennis die jij hebt, moet omgezet worden naar praktijk. Dan kan het helpen om van anderen te horen hoe ze dat doen, wat werkt en wat niet.

Toen ik startte met bouwen aan werkgeluk, voelde ik me vaak een vreemde eend in de bijt tussen mijn collega’s. Gelukkig kreeg mijn werk aandacht van de media en was ik actief op Linkedin. Daardoor vonden veel mensen me al snel. Het leidde ertoe dat ik vaak zelfs vier verzoeken per dag kreeg om een kopje koffie te drinken met iemand die ook met werkgeluk ging starten en even wilde sparren. Mensen zochten gelijkgestemden, wilden mijn ervaringen horen en zochten een steuntje in de rug. Eigenlijk precies wat jullie nu in de survey laten zien.

Prangende vragen…

Waarover willen jullie het graag met elkaar hebben? Veel reacties gaan over hoe je werkgeluk ‘verkoopt’ in je organisatie. Hoe kom je af van een zweverig imago, hoe krijg je (alle) leidinggevenden mee, hoe krijg je werkgeluk op de agenda binnen je organisatie? Aan de slag gaan met werkgeluk gaat niet altijd zonder slag of stoot: soms voelen collega’s van HR zich gepasseerd als het bij een Chief Happiness Officer neergelegd wordt, of de ene laag leidinggevenden wil wel en een andere laag niet. Allemaal best wel lastige zaken waar veel organisaties mee worstelen.

…en antwoorden!

Gelukkig zijn er ook organisaties die al een flink stuk op dreef zijn. Op sommige plekken zijn goed lopende programma’s ingezet. Anderen melden dat zij eigenlijk geen obstakels ervaren. Heel fijn dat straks ook deze voorbeelden gedeeld kunnen worden.

Netwerken is geven en nemen

Want in een goed functionerend netwerk, moet je geven en nemen. Heel begrijpelijk dat je als starter vragen hebt en veel wilt leren van meer ervaren mensen. En heel fijn als wie al wat meer gevorderd is, daarover wil delen. Vaak leren beide partijen hiervan, want ook kritische vragen van een buitenstaander scherpen je in je werk. Bovendien word je je zo extra bewust van wat werkt in jouw effectieve aanpak en dat maakt je sterker. Voor wie nog maar net begint, kan het fijn zijn om een maatje te vinden om af en toe even je hart bij te luchten en herkenning te vinden.

Dat geeft moed!

Meer resultaten deel ik graag een volgende keer. De reacties tot nu toe zijn in ieder geval voldoende aanleiding om te vertrouwen op een gezond en stevig Netwerk Werkgeluk, waarin de deelnemers zowel halen als brengen en op zoek zijn naar actieve deelname. Heel tof, want samen kom je verder. En het is nog leuker ook.

Vreemde eend, je bent niet alleen!

Nog reageren?

Heb je de survey nog niet ingevuld en wil je graag laten weten wat het Netwerk Werkgeluk voor jou kan betekenen? Klik dan even hier voor de survey.

Op de hoogte blijven?

Meer weten over de ontwikkelingen rondom Netwerk Werkgeluk of over de reacties op de survey? Volg de updates: