Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Dit is je kans – deel 2

Om te beginnen: dankjewel voor de enthousiaste reacties op deel 1 van deze serie artikelen, zowel onder het artikel, via social media en via mail of het contactformulier. Echt heel gaaf om te zien dat zoveel mensen vragen hoe ze zich kunnen aansluiten. Nog even geduld, in minder dan een week gaan de deuren open en kun je je aansluiten als lid bij het Netwerk Werkgeluk. In dit artikel deel ik de belangrijkste les die ik leerde van de mensen in mijn netwerk die met werkgeluk werken.

Hobbels op de weg

In deel 1 vertelde ik je al over het belang van werkgeluk: naast de voordelen voor medewerkers ervaren organisaties dat gelukkige medewerkers beter werk leveren en hun klanten een betere ervaring bieden. Ook vertelde ik hoe ik in 2015 gestart ben met werkgeluk en de hobbels die ik daarbij moest overwinnen. De grootste hobbel was misschien wel dat er niemand was om mijn ontdekkingstocht mee te delen en dat ik daardoor zelf het wiel moest uitvinden. Een netwerk van mensen om mij heen waar ik mee kon sparren en met wie ik samen kon leren en ontwikkelen, ontbrak.

Waar is je maatje?

Omdat het aantal organisaties dat aandacht heeft voor werkgeluk snel groeit, herken je dat misschien wel. Of omdat je zelf net start en daardoor behoefte hebt aan een maatje of een sparringspartner, of omdat je al wat meer ervaring hebt en daardoor juist vaak kennis en ervaring deelt met mensen die net starten. In beide gevallen is het belangrijk om jezelf te blijven voeden met kennis en ervaring.

Een goed netwerk met mensen om je heen die weten waar je deze kennis en ervaring haalt, is een sterke boost voor je ontwikkeling als professional. En het kan het verschil maken tussen top of flop: we kunnen veel van elkaar leren door elkaars verhalen te delen. Zelfs als je ervaren bent, leer je vaak van de vragen van een minder ervaren contact. Die kijkt immers met een frisse blik naar jouw werk.

Doordat ik opleidingen volgde en naar congressen ging, leerde ik veel over geluk en werkgeluk. De trainers van dit soort opleidingen waren vaak gestart in de praktijk en gaven hun kennis nu door. Maar stonden daardoor niet meer met hun voeten in de klei. Die opleidingen en congressen leverden me vooral kennis op en af en toe een contact dat langer bleef bestaan. En die kwam ik dan weer op een volgend congres tegen. Leuk, maar dit was nog geen netwerk waar ik op kon bouwen.

Het begin van een netwerk

Voor mij begon het bouwen van een netwerk beetje bij beetje doordat ik zelf heel actief ben op social media. En doordat mijn werk regelmatig de aandacht van de media trok, wisten mensen mij te vinden met hun vragen. Zo werd ik onbedoeld vraagbaak en expert, terwijl ik intussen voor mijn gevoel soms het wiel nog aan het uitvinden was. ‘In het land der blinden, is eenoog koning’, dacht ik weleens. Maar langzaamaan werd ik me bewust van hoeveel ik al had geleerd en opgebouwd, juist doordat ik mijn kennis en ervaring kon doorgeven. Dat gaf vertrouwen.

Spin in het web

Wat heel fijn was, was dat ik niet meer alleen aan het pionieren was. Langzaamaan kwamen er steeds meer mensen bij die ook ervaring opdeden met werkgeluk. Daar kon ik mee sparren en zij met mij. Een samenhangend netwerk was het nog niet. Ik leek eerder een spin in het web: veel mensen vonden mij en ik hielp ze om elkaar te vinden.

Elkaar op weg helpen

Met plezier hielp ik mensen op weg die in hun organisatie wilden starten met werkgeluk. Ik vertelde hen over wat mensen motiveert, over het belang van zingeving en de rol van plezier in het werk. Over het nut en de functie van positieve emoties, het verschil tussen werkgeluk en tevredenheid en over wat manieren zijn om met werkgeluk in je organisatie te starten.

Toen ik zo steeds meer ervaren mensen om me heen kreeg, kon ik eindelijk ook van hen leren. Eén van de belangrijkste lessen die ik leerde, wil ik graag met je delen.

De belangrijkste les

Het begon me steeds meer op te vallen dat de meeste vragenstellers best al veel kennis hadden. Ze hadden veel gelezen, trainingen gevolgd over werkgeluk of een goede opleiding. Dan belden ze mij om te vragen hoe ze moesten starten. En bijna altijd als ze dat lastig vonden, zochten ze naar praktische voorbeelden van wat ik en anderen dan gedaan hadden. Hadden we een grote startbijeenkomst georganiseerd? Welke spreker zou kunnen aftrappen? Wat te doen met cynische collega’s?

Het bijzondere is, dat alle antwoorden die ik daarop zou kunnen geven veel minder relevant zijn dan een cruciaal ingrediënt van succesvol met werkgeluk aan de slag gaan. Dat ingrediënt zagen veel vragenstellers over het hoofd maar is wel essentieel.

Draagvlak voor werkgeluk

Om een goede start te kunnen maken, heb je draagvlak voor werkgeluk nodig. Draagvlak bij leidinggevenden en in de organisatie, draagvlak bij invloedrijke collega’s en bij P&O of HR, draagvlak bij sleutelfiguren. Als het draagvlak voor werkgeluk mist of niet goed geregeld is, is alles wat je plant en organiseert gedoemd om te mislukken.

Bouwen aan draagvlak voor werkgeluk is feitelijk het eerste wat je moet doen. In gesprek gaan met mensen, misschien eerst wel één op één. Zodat de belangrijkste sleutelfiguren in jouw organisatie opgelijnd zijn en mee willen bouwen. Die medestanders helpen je om je werk naar een hoger plan te trekken, te verbreden en te versnellen.

Liever een netwerk dan een misser

Dat draagvlak voor werkgeluk zo belangrijk is, voelt misschien als een open deur voor je. Maar de mensen die van mijn ervaring wilden leren, zagen dat lang niet altijd. Het feit dat je met werkgeluk aan de slag mag in je organisatie, maakt mensen vaak zo superenthousiast, dat ze dat even over het hoofd zagen. In hun enthousiasme wilden ze een vliegende start maken. En niet iedereen deelt dat enthousiasme. Als er onvoldoende draagvlak voor werkgeluk is, kun je de meest fantastische acties optuigen, collega’s opleiden en er de krant mee halen, maar uiteindelijk verandert er dan niets.

De beste manier om een les als deze te leren, is door met mensen in gesprek te gaan. Mensen met dezelfde motivatie en ambitie als jij. Die bereid zijn om hun ervaring met je te delen en om je te vertellen waar je blinde vlek zit. Mensen die willen dat jij verder komt. Die mensen vind je in een netwerk.

Nee, niet een netwerk!

Er zijn mensen die denken dat netwerken niks oplevert. Verklap het ze maar niet, maar ze zitten ernaast. Zoals ik je net liet zien, kun je je kostbare en tijdrovende vergissingen besparen door van anderen te leren. Door jouw ervaringen te delen en die van anderen te horen, verspil je geen onnodige tijd aan het opnieuw uitvinden van het wiel, zoals ik gedaan heb. Een netwerk zorgt ervoor dat je sneller op goede ideeën komt en sneller de weg vindt naar de juiste kennis en informatie. Bedenk je maar eens hoeveel geld het kost om een dag te zoeken naar een geschikte opleiding of informatie. Reken dat eens om in euro’s en kijk dan eens naar hoe fijn het zou zijn als je je die zoektocht had kunnen besparen.

En voor jou persoonlijk: het is toch ook gewoon heel motiverend om te zien welke successen anderen behalen? Een lekker gevoel dat er mensen zijn om je successen en flaters mee te delen? Zodat je samen kunt lachen om wat er mis ging en weer lekker door kunt?

Hoe dan ook, ik voelde me langzaamaan steeds minder alleen. Hoe het tot het Netwerk Werkgeluk kwam en wat er voor jou mogelijk is als je hier straks deel van uit maakt, deel ik graag met je in deel 3 van deze serie artikelen.

Hoe doe jij dat?

Wel even benieuwd nu: hoe geef jij vorm aan jouw behoefte aan contact met anderen die aan werkgeluk werken? Reageer onder dit artikel, ik reageer altijd!

4 reacties op “Dit is je kans – deel 2”

Hoi Nancy, fijn dat je dit initiatief neemt.

Ik ben het met je eens dat het een soms eenzame functie is. Ik merk dat ik soms aan het zoeken ben, hoe ik iedereen uit ons internationale team kan bereiken.

Ik mis soms de kennis en heb geleerd dat ik dan hulp kan zoeken bij experts en dat het goed is om ervaringen te delen.

Kun je al iets meer vertellen over inhoud van de bijeenkomsten. Is er bijvoorbeeld telkens een nieuw thema of is het juist open en laten we de onderwerpen vanzelf ontstaan? Hoe zie jij dit voor je? Ik ben erg benieuwd

Hoi Mark,

Goed om te horen dat je positief bent over het Netwerk Werkgeluk. In de opbouw van dit netwerk merk ik dat er bij veel mensen behoefte is om ervaring uit te wisselen. Daar gaat dus zeker ruimte voor zijn. Ook kennis vergroten en professionalisering moeten een plek krijgen in dit netwerk. Daarom maak ik ook graag ruimte voor het delen van goede informatie. Een aantal thema’s zoemen al rond. De uitwisseling van ervaring en verbreden van kennis kunnen we dan aan een thema ophangen, dat geeft structuur en focus. Zeker belangrijk is wat de leden van het netwerk straks aan wensen qua onderwerpen uitspreken. Heb jij wensen, tips en ideeën?

Hoi Nancy,

Nou inderdaad de professionaliseringsslag lijkt me erg fijn.

Verder misschien het concretiseren van werkgeluk, wat is dat nou?En is werkgeluk niet voor iedereen anders? En als dat zo is, hoe kan ik dan toch iedereen bereiken? Of is de essentie uiteindelijk om gezien worden en waardering krijgen en is het dan goed om van daaruit een plan van aanpak te maken.

In ieder geval fijn om te delen en ervaringen uit te wisselen.

Goede vragen, Mark! Delen en ervaringen uitwisselen, je bent lang niet de enige die dat zoekt dus dat ga je in het Netwerk zeker ruim voldoende kunnen doen. Ik hoop dat je aanhaakt!

Reacties zijn gesloten.