Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Dit is je kans – deel 1

Eindelijk. Over een week gaat de aanmelding voor het Netwerk Werkgeluk open. Dan kun je lid worden, kennismaken met anderen die aan werkgeluk werken en samen je kennis en ervaring uitbreiden. Omdat je dan bij de eerste leden hoort, ben je lid van de ‘founding circle’: de eerste groep die door je geluid te laten horen, het Netwerk Werkgeluk mee vorm kan geven. Misschien vind je het wel fijn dat we in het begin nog klein zijn: zo kunnen we elkaar alle aandacht geven. De kans om bij de eerste groep te horen en om de eerste meetup bij te wonen, die is uniek en krijg je nooit meer.

Hoezo geluk?

Op een avond realiseerde ik me dat ik eigenlijk alles had wat een mens kan willen: een prachtig huis, een baan, een kind, een vriend, gezondheid, een sociaal leven. Maar toch stond ik huilend de vaatwasser in te ruimen aan ons prachtige natuurstenen aanrecht. Ik was ongelukkig. En dat schitterende huis, die mooie baan en de onder architectuur aangelegde tuin hielpen daar niet tegen.

Als psycholoog vond ik het vreemd dat ik van alles had geleerd over hoe ik mensen beter moest maken als er wat mis was, maar niets over hoe je het beste uit mensen kon halen, hoe je ze kunt laten groeien en bloeien en onder welke omstandigheden mensen floreren.

Daarom ging ik zelf op zoek naar deze kennis. Die vond ik. Er bleken binnen de positieve psychologie veel wetenschappelijk getoetste theorieën en oefeningen te zijn die de kans op een gelukkig en waardevol, zinvol leven vergroten. Het verbaasde me dat die kennis zo weinig in de praktijk gebruikt werd. Daarom besloot ik om deze kennis goed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik schreef het boek ‘Het geheim van geluk‘ en gaf presentaties over hoe je gemakkelijk gelukkiger kunt worden. Zo komt het dat ik me sinds 2010 in het onderwerp geluk verdiept heb.

Van geluk naar werkgeluk

In 2015 kreeg ik een kans om het groter aan te pakken. Mijn werkgever vroeg of ik me met werkgeluk wilde gaan bezighouden. Natuurlijk wilde ik dat! Ik had intussen ontdekt dat ik geluk het mooiste onderwerp vond dat er was. Daar had ik in vijf jaar congressen bezoeken, boeken en wetenschappelijke artikelen lezen en onderzoekers bevragen een aardige kennis over opgebouwd. Er moest ook veel kennis zijn over hoe je geluk op het werk kunt bevorderen, dacht ik. En er waren vast meer mensen dan ik bezig met werkgeluk. Dat zou handig zijn: zo kon ik kennis en ervaring uitwisselen, sparren en af en toe even op iemands probeersels voortbouwen. En het zou niet zo alleen voelen.

Aj.

Het leek mij een prima plan om ervaren medestanders te zoeken. Medestanders waar ik van kon leren, die me een stukje op weg konden helpen, een steuntje in de rug konden bieden.

Die bleken er nauwelijks te zijn. Niet in mijn omgeving in ieder geval. Misschien heb jij dat ook zo ervaren. Dat vond ik superonhandig want dat betekende dat ik alle fouten eerst zelf moest maken, alle vraagstukken helemaal zelf moest oplossen. Dat voelde best alleen.

Gered?

Ik probeerde gelijkgestemden te vinden. Maar dat viel dus nog niet mee. Ik vond vooral mensen die zo mogelijk nog minder ervaring hadden dan ik. En dat terwijl er een hele organisatie naar mij keek, in de verwachting dat ik al mijn collega’s binnen de kortste keren gelukkig zou maken. De mensen die ik vond, hadden allemaal wel ergens verstand van: geluk (net als ik), HR, verandermanagement, opleiden en ontwikkelen. Maar niemand leek het totaalplaatje te hebben. En eigenlijk iedereen was solist: in de organisaties die iets met werkgeluk deden, was er vaak één iemand aangewezen om die ontwikkeling te trekken of aan te jagen.

Hoe gaat dat bij anderen?

Intussen zijn we vijf jaar verder en heeft mijn netwerk zich gelukkig uitgebreid, net als mijn kennis en ervaring. Wat ik zie, is dat er nu nog steeds veel solistisch aan werkgeluk wordt gewerkt. Heel logisch: in een organisatie is er vaak één collega aangewezen als Chief Happiness Officer of werkgelukdeskundige. Die jaagt aan, motiveert, inspireert, informeert. Na de start volgen er vaak een aantal enthousiaste collega’s die meewerken en meebouwen, maar die op die eerste collega leunen. En als het goed gaat, gaat een steeds groter deel van de organisatie mee. Maar degene die aanjaagt, blijft een solistische rol hebben. Misschien herken je dat.

Hoe is dat nu?

De laatste jaren groeit de belangstelling voor werkgeluk heel snel. Steeds meer organisaties zien de noodzaak: ze willen een aantrekkelijk werkgever zijn voor sollicitanten, verzuim terugdringen, minder uitstroom van medewerkers en betere kwaliteit van het werk en hogere productiviteit. In steeds meer organisaties werkt iemand aan werkgeluk. Als solist. Die vaak zelf het wiel moet uitvinden. Omdat een groot deel van de anderen die met werkgeluk bezig zijn in andere organisaties, ook net starten.

Dat is superjammer en dat hoeft niet. Want er zijn intussen een aantal prima opleidingen, bladen en congressen in Nederland waar je goede kennis kunt halen. Gelukkig doen veel mensen dat ook. Maarja, dan ken je één of twee handjesvol anderen die meestal ook met starten. En dan sta je vaak weer alleen voorop.

Kans

Wat zou het gaaf zijn geweest als ik in het begin een paar maatjes had gehad. Mensen die met hetzelfde bezig waren als ik: werkgeluk. Dat wil ik nu voor anderen mogelijk maken. Zorgen dat je – met of zonder opleiding – anderen kunt ontmoeten. Je ervaringen kunt delen. Zodat je je sneller ontwikkelt, van elkaars fouten leert, elkaars ervaringen kunt gebruiken om beter te kunnen inschatten wat in jouw organisatie wel of niet gaat werken. En om de weg naar de nieuwste kennis en praktische toepassingen sneller te vinden. Zodat jij je als professional beter kunt ontwikkelen en je collega’s sneller profijt hebben van de aandacht voor werkgeluk. En we met elkaar het werken aan werkgeluk steeds professioneler kunnen maken.

Dit gaat geen droom of wens blijven. Dit gaan we gewoon doen. In deel 2 van deze serie artikelen vertel ik hoe mijn zoektocht verder verliep en wat dat betekent voor hoe het Netwerk Werkgeluk eruit gaat zien.

Welke kansen zie jij?

Interessant? Delen mag! Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie: welke kansen biedt het lidmaatschap van Netwerk Werkgeluk en het contact met anderen jou? Reageer hieronder:

6 reacties op “Dit is je kans – deel 1”

Hoi Nancy,

Gaaf initiatief dat Netwerk Werkgelijk. Ik zou graag participeren. Vanuit Solkie meten we werkgeluk. Het Solkie is ontstaan uit de ambitie om het werkgeluk en plezier in organisaties te laten groeien.

Heb je al concrete momenten in geachten voor het netwerk om elkaar te ontmoeten?

Hartelijke groet,
Niels
0645199325

Fijn om te horen dat je het Netwerk een gaaf initiatief vindt en mee wilt doen. Jazeker is er een plan voor de eerste meetup. Als over een week de aanmelding voor het lidmaatschap opengaat, hoor je daar alles over. Ook over de andere mogelijkheden die het lidmaatschap biedt. En mooie ambitie trouwens van Solkie, keep up the good work!

Hallo Nancy, Ik wil heel graag onderdeel uitmaken en actief zijn als “founding circle” Ik heb veel ideeen en energie en ben een bevlogen netwerker met veel passie en energie voor customer experience, canidate experience werkgeluk, werkbalans en happiness in life/work. Ik hoor graag van je. gr, Pia

Pia, heerlijk, bevlogen netwerkers met dit type interesses! Je bent van harte welkom om je aan te sluiten bij de eerste groep en mee te bouwen aan een werkgelukkiger. Benieuwd naar wat jij wilt bijdragen, straks!

Hallo Nancy en andere wergelukmensen,
Medio 2019 ben ik gestart met mijn Praktijk voor werkgeluk. Ik ben een enthousiaste netwerker en samenwerker. Ik ben graag betrokken bij de ontwikkelibgen en ideeën van en voor het netwerk.
Hartelijke groeten, Karen ?

Karen, geweldig dat je een praktijk voor werkgeluk gestart bent en ook van netwerken houdt! Ik hoop dat je je aansluit als de deur over een week opengaat.

Reacties zijn gesloten.