Categorieën
Het nut van werkgeluk

Waarom je niet aan werkgeluk moet willen werken

‘Ik heb hier speciaal gesolliciteerd omdat jullie aan werkgeluk doen’, zei de nieuwe medewerker toen ze zich voorstelde. O leuk, dacht ik. Benieuwd of je komt halen of brengen. Want dat is wel wat mij begint op te vallen: als je je profileert als werkgever die aandacht heeft voor werkgeluk, trek je ook mensen die daar speciaal voor komen. En er eens lekker voor gaan zitten: laat het geluk nu maar beginnen.

hangmat

Da’s nou jammer!

Laat het duidelijk zijn: werkgeluk valt niet uit de lucht. En werkgeluk is niet iets wat ‘jullie voor mij’ doen, wat anderen voor jou regelen. Net zoals geluk in de liefde niet door een ander geregeld kan worden. Je moet er de juiste omstandigheden voor creëren. Helemaal waar is dat een werkgever daar een grote hand in heeft. De denkfout zit ‘m in de gedachte dat de organisatie waar je voor werkt, een ander is. Maar de organisatie, dat ben jij. Want een organisatie maak je samen.

Wat je zelf kunt doen

Een passende werkomgeving kiezen, helpt uiteraard. Als medewerker kies jij uit alle mogelijke werkgevers en functies juist die plek die voor jou de meeste kans op werkgeluk geeft. Verder kijk je natuurlijk naar of je doet wat bij jou past. En als je er eenmaal werkt: hoe ga je eigenlijk met collega’s om? Creëer je een goede band met hen, toon je interesse in hoe het met ze gaat en ga je ook zorgvuldig met hun belangen om? Haal je koffie voor elkaar? Zorg je een beetje voor elkaar als het tegenzit of erg druk is? Wat doe jij om fijn samen te werken?

Consumeren of produceren?

Best wel gevaarlijk, eigenlijk. Medewerkers werven met de boodschap dat jij als werkgever gaat voor hun werkgeluk. Want daarmee loop je nogal een risico. Wil je mensen aantrekken die achterover leunen en hoge verwachtingen hebben van wat jij als werkgever aan hen gaat leveren? Medewerkers die denken dat jij het voor ze gaat doen? Oeps. Want als werkgever kun je alleen de verantwoordelijkheid nemen om de omgeving en omstandigheden zo in te richten dat het voor medewerkers maximaal mogelijk is om aan werkgeluk te werken.

Maar jij kunt het uiteindelijk niet voor ze doen. Werkgeluk vraagt vaardigheden, persoonlijk leiderschap en zelfwerkzaamheid. Medewerkers die komen om werkgeluk bij jou te ‘consumeren’, komen gegarandeerd van een koude kermis thuis.

Werkgeluk maak je zelf

Medewerkers maken hun eigen werkgeluk. En dat van collega’s. Daarbij moeten we ons realiseren dat leidinggevenden ook medewerkers zijn die voor hun eigen werkgeluk en dat van een ander gaan. Want zo geven ze het goede voorbeeld èn maken zij samen met de andere medewerkers de omstandigheden zo gunstig mogelijk voor werkgeluk. Als nou iedereen die voor een organisatie werkt, een heel klein stukje bijdraagt aan zijn of haar eigen werkgeluk en ook aan dat van een ander, hoe ver kom je dan?

Werkgeluk, zo simpel nog niet?

Er is genoeg stof tot nadenken voor professionals in werkgeluk. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en kunnen we leren van elkaars ervaringen. Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Praktijkverhalen lezen en je kennis up to date houden? Volg de updates van Netwerk Werkgeluk: