Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Dit is je kans – deel 3

In 2010 stortte ik me op het onderwerp geluk. Ik zag de potentie van wat kennis over dit onderwerp voor het leven van mensen kon betekenen en wilde de kennis hierover graag delen en in de praktijk bruikbaar maken. In 2015 startte ik als een van de eersten met werkgeluk in een organisatie. Ik leerde, volgde opleidingen, zocht andere ‘partners in crime’ om samen mee te bouwen. Ik probeerde gelijkgestemden te vinden maar dat was lastig omdat er nog weinig mensen in organisaties met werkgeluk bezig waren. Ik voelde me alleen.

‘Wil je koffie met me drinken?’

Langzaamaan gingen mensen die wilden starten met werkgeluk, mij steeds beter vinden. Ze vroegen me om advies, wilden graag van mijn ervaring leren en wilden sparren omdat ik meer ervaring had dan zij. Helemaal prima, maar het werden er soms zoveel dat ik echt nee moest gaan zeggen. Met pijn in mijn hart want het liefst wilde ik al die mensen met prachtige ambities op weg helpen.

Laten we elkaar vinden!

Door zelf veel te leren over werkgeluk in trainingen, uit boeken, op congressen en door al die gesprekken met mensen, kwam ik erachter hoe cruciaal draagvlak in een organisatie was voor het slagen van pogingen om aandacht voor werkgeluk te hebben. Met alleen kennis van werkgeluk kom je er niet. En om draagvlak te bouwen, dat kost soms best veel moeite en energie. Daarom is het extra belangrijk om een netwerk van mensen om je heen te hebben waar je mee kunt sparren, waar je van kunt leren en waar je kennis mee kunt delen. Zodat je samen kunt groeien, je kunt ontwikkelen en zo gezamenlijk het onderwerp werkgeluk naar een hoger plan kunt tillen.

De laatste jaren is er een explosieve groei van organisaties die aandacht hebben voor werkgeluk. Als jij daarmee belast bent in jouw organisatie, heb je de mooiste taak die er is. Maar het is vaak ook een heel solistische functie. Dat zorgt ervoor dat veel mensen in hun eentje het wiel uit moeten vinden, ook als zij een opleiding hebben gevolgd. Want hoe zet je al die kennis goed om in praktische toepassingen? Hoe zorg je dat het werkt? Hoe creëer je draagvlak? Allemaal vragen waar we niet in ons eentje een antwoord op hoeven te vinden.

Samen bouwen

Dat zoveel mensen nu alleen proberen, het wiel opnieuw uitvinden en soms zelfs ploeteren, is jammer en niet nodig. Er zijn veel mensen die korte of langere tijd ervaring hebben in het implementeren van beleid dat ruimte geeft aan werkgeluk of in de begeleiding van organisaties hierin. Als we samen onze kennis en ervaring delen, kunnen we het bouwen aan werkgeluk veel sneller professionaliseren dan alleen. Daarom starten ik nu het Netwerk Werkgeluk.

De waarde van een netwerk

Het Netwerk Werkgeluk is waardevol: het kan heel veel tijd en missers besparen. Dat is beter voor jou, beter voor de organisatie waar je voor werkt en beter voor de collega’s waar je het voor doet. Ik heb intussen ervaren hoeveel tijd en moeite het me had kunnen besparen als ik eerder een netwerk om me heen had gehad. Een netwerk waar ik praktische voorbeelden mee had kunnen delen, dat me een steuntje in de rug had kunnen bieden bij tegenwind en dat me sneller de weg had gewezen in de wereld van trainingen, boeken en congressen.

Jij kunt dat ook hebben

Je hebt nu misschien wat collega’s in je omgeving die met je meedenken. Alle kans van de wereld dat die minder verstand van werkgeluk hebben dan jij, maar samen kom je verder dan alleen. Als je een mazzelaar bent, ken je ook mensen buiten je organisatie die met werkgeluk bezig zijn. Dan kun je al wat sparren en van elkaar leren.

Laten we elkaar vinden

Intussen zijn er zoveel mensen met werkgeluk bezig en vaak op hun eigen eiland. Zo jammer! Laten we ons met elkaar verbinden. Gewoon, omdat dat leuker is dan alleen blijven. En omdat we van elkaar kunnen leren. Ben je voor?

Reageer hieronder!

Ik hoor graag je reactie hier onder dit artikel. Ook als je een vraag of een opmerking hebt. Ik reageer altijd!

Meer leren en lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *