Categorieën
Inspiratie

Spijbelen kun je leren van een boom met peren

Stel, je hebt veel gedaan. En je hebt even zin in iets anders. Mag je dan even een tandje minder? Of moet je gewoon door? Dat vroeg ik me af toen ik naast onze bloeiende perenboom op een bankje in de zon zat. Wat kunnen we eigenlijk leren van een perenboom over werk en werkgeluk?

Laten we wel wezen: de perenboom praat niet en elke les die we uit een boom trekken, is vooral een les door wat wij erin zien. Onze interpretatie dus. Toch is het interessant om eens te kijken naar hoe werken en groeiende peren op elkaar lijken.

Aarden

Het eerste jaar dat we een perenboom hadden, deed ‘ie het best goed. Hij zat goed in het blad, er kwamen geen nare ziekten in. Het was al een volwassen exemplaar maar verplaatsen kost toch energie voor een boom. Je beschadigt de wortels en de boom moet wennen aan nieuwe omstandigheden. Net als een nieuwe werknemer: die moet ook wennen en zoeken naar waar je het beste je informatie kunt halen.

Bloeien

Toch bloeide de boom meteen het eerste jaar. De boom vormde zeven peren. Ze waren een beetje aan de kleine kant en waren niet allemaal perfect gevormd, maar de eerste vruchten waren er. Ook weer net als die nieuwe medewerker: enthousiast op zoek naar hoe het hier precies werkt en in het begin levert het nog niet maximaal op.

Vruchten afwerpen

Het jaar daarna werden we verrast door een boom vol bloesem. En vruchten. Veel vruchten. Ze waren bijna allemaal gaaf gevormd en rijpten terwijl we er ongeduldig naar keken. Tegen de honderd peren konden we uiteindelijk plukken uit deze boom. Maar honderd peren, was dat niet een beetje veel?

Nieuwe energie opdoen

Ik ben geen ervaren perenteler dus zocht ik wat rond op internet. Het blijkt niet een heel gek aantal peren voor één boom. Toch vond ik ook een waarschuwing. Zo’n perenboom heeft kennelijk een heel slim mechanisme. Als je er erg veel peren aan laat groeien, dan kost dat teveel energie. De boom raakt als het ware door zijn energievoorraad heen. Dat zie je het jaar daarna terug in een minder goede perenoogst.

Hoe relevant?

Wat heeft de kwaliteit van de perenoogst nou te maken met werkgeluk? In werkgeluk is een belangrijk aandachtspunt het energieniveau van medewerkers. Hoe meer positieve emoties rondom werk en daarbuiten, des te meer energie mensen hebben. Die positieve emoties en energiegevers werken net als bij gunstige omstandigheden van de boom. Zijn de omstandigheden gunstig? Dan komt de boom of de medewerker tot bloei en laat mooie resultaten zien.

Kost deze mooie oogst echter teveel, dan kan het effect zijn dat de resultaten minder worden. En natuurlijk hoeft dat niet altijd zo te zijn. Zeker als je weet waar je het voor doet, kan het veel voldoening en energie geven om een mooi resultaat neer te zetten. Factoren als de juiste steun van collega’s en leidinggevenden kunnen de ‘schade’ verminderen.

Appels, peren en medewerkers

Onze boom doet het weer prima dit jaar. Vol bloesem, het blad ontluikt. Ik ben benieuwd naar de grootte van de oogst. In de loop van de zomer ontdekken we vanzelf of we teveel van de boom hebben gevraagd.

Met mensen moeten we na zo’n raar coronajaar misschien iets voorzichtiger zijn. Aandacht hebben voor wat goed gaat en wat niet. Zeker van een deel van de medewerkers hebben we meer gevraagd. En wat energie gaf, viel deels weg. Wel nieuwe routines en nieuwe werkwijzen door coronamaatregelen en misschien extra zorgen (houd ik mijn baan?), minder spontane praatjes bij het koffieapparaat en spontaan successen vieren.

Wat hebben ze nodig? Rust of een beetje spijbelen, het helpt de perenboom. Helpt het jouw medewerkers ook? Of willen ze meer contact, waardering of een goed gesprek? Slim én menselijk om daar eens naar te kijken.

Appels met peren vergelijken is misschien niet zo’n goed idee. Maar mensen en peren, daar kun je best een aardige boom over opzetten.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.