Categorieën
Inspiratie

Wees een vent, geef een compliment

1 maart, dat is Complimentendag. Maar wat heeft Complimentendag nou te maken met werkgeluk? En wat is eigenlijk het recept voor een goed compliment?

Een compliment verbindt

Dat het gevoel van verbinding essentieel is in werkgeluk, dat weten we. Je verbonden voelen met je collega’s, de organisatie, je klanten, de doelen van de organisatie: allemaal superbelangrijk om je lekker in je vel en op je plek te voelen. Een compliment geven of ontvangen, dat bouwt aan een goede relatie. Dat is dus een bijdrage aan werkgeluk.

Door een compliment voel je je competent

Nou, dat kan zo op een tegeltje. Door goed compliment voel je je competent. Want een goed compliment benoemt wat je goed doet. Dat gaat dus over vaardigheden en het gedrag dat je laat zien: wat precies heb je gedaan dat gewaardeerd wordt? Je competent voelen, weten waar je goed in bent: dat is een bijdrage aan werkgeluk.

Een compliment geeft betekenis aan werk

Door te benoemen wat goed gaat, laat je het belang zien van wat iemand doet. Dit helpt bij het bewust worden van de betekenis van je werk. En betekenis – sorry als het saai wordt – is een bijdrage aan werkgeluk.

Eng om een compliment te geven?

Vind je het spannend om een compliment te geven? Als je nog niet overtuigd was van het nut, ben je dat nu vast. Ben je bang dat het raar gevonden wordt? Maak je geen zorgen, de meeste mensen waarderen een compliment juist enorm. Ze worden er hooguit een beetje verlegen van. En weet je niet hoe het moet? Dan geef ik je graag het recept voor een compliment.

Recept voor een compliment

  1. Je neemt een persoon in gedachten
  2. Bedenk welke specifieke vaardigheid of welk gedrag van deze persoon je wilt prijzen
  3. Je vertelt deze persoon dat je deze vaardigheid waardeert.

Hoe concreter, hoe beter. Niet zo moeilijk, toch?

Dus: ben een vent, geef een compliment. En oja, complimenten geven is ook toegestaan wie zich geen vent voelt 😉

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.