Categorieën
Het nut van werkgeluk

De waarde van waardering

‘Kleine dingen doen ertoe. Zo liep ik er laatst tegenaan dat ik al ruim een jaar werk doe dat hoort bij een functie in een hogere schaal, maar toen ik vroeg wanneer ik dit terug zie in mijn salaris werd er supermoeilijk gedaan. Dat vond ik heel demotiverend. Ik sliep er slecht van, had geen zin meer om extra dingen te doen en keek naar andere vacatures.’

‘Vorige week kreeg ik spontaan een kaartje van mijn leidinggevende, met “Trots op jou” op de voorkant. Dat vond ik zo lief! En ik had gelijk weer zin in mijn werk.’

Beloning of waardering?

Geldelijke waardering voor je werk krijgen is belangrijk. Krijg je een lager salaris dan collega’s die hetzelfde werk doen als jij? Of lever je meer of beter werk dan collega’s die in dezelfde schaal zitten? Dat is een bekende ‘dissatisfier’. Het is demotiverend. Ondanks dat we salaris soms voor het gemak waardering noemen, voelt het voor medewerkers onrechtvaardig. En het vergroot de kans op minder goede uitkomsten voor de organisatie en klanten. De waarde van deze vorm van waardering is beperkt, als je kijkt naar de effecten op werkgeluk en productiviteit.

Voor werkgevers lijkt het soms niet nodig om het salaris te verhogen: een verhoging is een positieve verandering in materiële zin waar medewerkers snel aan wennen. Een hoog salaris geeft kort een positief gevoel, maar heeft als manco dat mensen er snel aan wennen. Te hoog hoeft dus niet. Maar te laag is zeker een risico voor de motivatie.

Paleis op drijfzand

Een beloningssysteem dat rechtvaardig voelt, is een bekende hygiënefactor. Heb je je hygiënefactoren niet op orde? Dan kun je best werken aan de motivatie van medewerkers, bijvoorbeeld door ze erkenning en waardering te geven voor hun prestaties. Toch haal je minder resultaat. Want bouwen aan werkgeluk zonder stevige basis, dat leidt niet tot geweldig blije medewerkers en ambassadeurs van je organisatie. Kijk eerst naar je fundering, voor je een blinkend paleis bouwt.

De waarde van waardering

Het kaartje van van deze leidinggevende viel heel goed. Geen wonder ook: je geeft erkenning, bouwt aan een positieve werkrelatie. Als iemand het goed doet, mag je ‘m best op een voetstuk plaatsen. Wel blijft staan: als je werk doet waar een ander meer voor krijgt dan jij, voelt dat oneerlijk. Op termijn moet je daar dus wel wat aan doen. Maar die andere vorm van waardering, daar kunnen sommige leidinggevenden nog wat van leren.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk deelt regelmatig kennis en praktijkverhalen over werkgeluk. Om professionals in staat te stellen om nog beter met werkgeluk aan de slag te kunnen in hun organisatie. Als lid kun je deelnemen aan meetups en masterminds om elkaar te leren kennen, om van elkaar te leren en om ervaringen uit te wisselen. Wil je vaker artikelen over werkgeluk lezen en op de hoogte blijven van de activiteiten van Netwerk Werkgeluk? Meld je dan aan voor de updates: