Categorieën
Inspiratie

Tijd om jezelf te ontwikkelen

Medewerkers in organisaties ontwikkelen, dat is belangrijk. Leren en ontwikkelen geven – onder de juiste omstandigheden – energie en dragen bij aan werkgeluk. Hoe werkt dit precies? En waarom is het belangrijk om als professional in werkgeluk ook aan je eigen ontwikkeling te werken?

Waarom leren en ontwikkelen?

leren en ontwikkelen dragen bij aan werkgeluk

Jezelf ontwikkelen in je werk is zowel voor jezelf als voor je werkgever van belang. Want zo zorg je ervoor dat je een goede bijdrage aan je organisatie kunt blijven leveren en in de toekomst binnen en buiten de organisatie inzetbaar blijft. Hoe meer kennis en vaardigheden jij hebt om aan werkgeluk te werken, hoe beter het resultaat zal zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom je aandacht aan leren en ontwikkelen zou moeten besteden. Er is ook een verband met je eigen werkgeluk.

Psycholoog Carl Rogers beschreef in de jaren 50 al zijn visie: mensen hebben van nature de behoefte om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen. Later ontstond er in de positieve psychologie steeds meer aandacht voor het ontwikkelen van sterke kanten en competenties in relatie tot floreren. Niet zonder reden: je competent voelen en het inzetten en ontwikkelen van je sterke kanten zijn belangrijke bijdragen aan geluk en werkgeluk.

Ergens goed in zijn, je competent voelen, zorgen dat je steeds nét iets beter wordt in wat je doet, het vervult een belangrijke psychologische basisbehoefte. De zelfdeterminatietheorie van Richard Ryan en Edward Deci beschrijft drie van deze basisbehoeften: verbinding, autonomie en competentie. Als aan deze drie behoeften wordt voldaan, geeft dat de ruimte aan onze natuurlijke neiging om ons te ontwikkelen, stellen zij. Wat een mooie spiraal omhoog is dat zo, vind je niet?

Hoe dragen leren en ontwikkelen bij aan werkgeluk?

Goed zijn in wat je doet, dat geeft een lekker gevoel. Positieve emoties dragen eraan bij dat je meer open staat voor nieuwe kennis, zorgen ervoor dat je makkelijk leert en de gebruikte informatie integreert om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Zo draagt meer geluk bij aan leren en ontwikkeling.

Fijn en waardevol dus, om je competent te voelen. Een valkuil hierbij is om tevreden te zijn met wat je huidige niveau van kennis en vaardigheden. Want juist om dit goede gevoel te blijven houden, is het essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen.

Je taken steeds een beetje moeilijker maken en een tikkeltje uitdagender, daar zit een belangrijke sleutel. Door jezelf te ontwikkelen, groei je. Een iets moeilijkere taak goed volbrengen, dát zorgt ervoor dat je dat goede gevoel van competentie blijft houden. En door te blijven leren en jezelf verder te ontwikkelen, ben je steeds meer van waarde voor je huidige of een toekomstige werkgever.

In zijn boek ‘Autonomie, verbondenheid, competentie, purpose, leidinggeven aan mensen met de kennis van nu‘ beschrijft Matthijs Steeneveld dit mechanisme nog wat uitgebreider.

Wat is er nodig voor leren en ontwikkelen?

leren

Er is tegenwoordig – naast prachtige opleidingen en trainingen – steeds meer goede gratis kennis over werkgeluk te vinden: artikelen, webinars, downloads.

Kennis is waardevol, maar alleen als je die weet te vertalen naar jouw dagelijkse praktijk. Zonder vertaling is kennis kort een energiegever, zeker voor ontwikkelingsgerichte mensen. Maar als je moet concluderen dat deze niet in de praktijk kunt gebruiken, heeft meer kennis geen meerwaarde. Meer kennis is dan soms zelfs meer teleurstelling.

Om te zorgen dat je kunt blijven leren en ontwikkelen op een manier die waarde toevoegt voor jou en voor de resultaten die je wilt boeken, zijn er wel een paar aandachtspunten:

  1. Zorg dat de kennis aansluit bij jouw niveau en praktijk
  2. Zorg dat je feedback krijgt die gericht is op wat nu past in jouw ontwikkeling
  3. Zorg voor sparringspartners waarmee je in een veilige omgeving van gedachten kunt wisselen en – als dat nodig is – samen kunt oefenen

Leren en ontwikkelen dragen bij aan werkgeluk als je erin slaagt om aan deze aandachtspunten invulling te geven.

Hoe sluit Netwerk Werkgeluk hier op aan?

Bij Netwerk Werkgeluk organiseren we ook regelmatig online gesprekken over werkgeluk. Deze zijn gratis toegankelijk voor leden en (nog) niet-leden. Je bent welkom om daar aan deel te nemen. Zo spijker je je kennis bij en kun je ervaren hoe het is om samen met andere professionals in werkgeluk te sparren.

Tijdens online en live bijeenkomsten voor leden hebben we meer ruimte om elkaar te leren kennen en om van elkaars ervaringen te leren. Regelmatig brengt een lid een praktijkverhaal in met eigen vragen zoals ‘hoe ga ik van hieruit verder?’. Heel waardevol om zo van en met elkaar te leren. Juist omdat we elkaar steeds wat beter leren kennen, kunnen we in vertrouwen ook sparren over wat we lastig vinden.

Is het voor jou ook tijd om jezelf verder te ontwikkelen? Misschien past het lidmaatschap van Netwerk Werkgeluk bij jou. Kijk even hier voor meer informatie of neem even contact op om te sparren. Je bent van harte welkom. Liever eerst even kennismaken? Dan ben je welkom op 16 november bij ons online gesprek ‘Aan de slag met werkgeluk in 2023‘.

Van 7 tot en met 17 november is er een speciaal pakket aan bonussen beschikbaar bij je lidmaatschap van Netwerk Werkgeluk. Interesse?

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk