Categorieën
Inspiratie Werkgeluk in de praktijk

Leidinggeven als van Gaal: drie lessen

Gevierd en afgebrand, opgehemeld en onbegrepen: Louis van Gaal is het allemaal. Wat je ook van hem vindt, hij is in ieder geval ruim ervaren in het trainersvak. Zijn spelers lopen met hem weg, de resultaten zijn veelbelovend. Uit de uitspraken over leidinggeven van van Gaal kunnen we drie lessen halen voor professionals in werkgeluk. Maar we kunnen er iets uithalen dat nog meer inspirerend is dan die drie lessen.

Om te beginnen: toch eerst drie lessen over werkgeluk die we kunnen halen uit de uitspraken van van Gaal.

Les 1: Stimuleer je mensen én zeg waar het op staat

voetbal

Om goede resultaten te krijgen met een team, is samenwerken belangrijk. Je houden aan de gemaakte afspraken die bijdragen aan het teamresultaat, is daarom noodzakelijk. Louis van Gaal spreekt zich publiekelijk positief uit over de spelers en staf waar hij mee werkt: ze zijn altijd op tijd en nooit te laat. Daarmee steunt hij zijn mensen en stimuleert hen om dit te blijven doen. Hij gaat zelfs een stap verder: hij stáát voor zijn mensen en hij is niet bang om voor hen op te komen. De uitspraken over de toestand van voetbalstadion de Kuip zijn hem niet in dank afgenomen, maar is het onterecht dat je je uitspreekt over dat het voor jouw mensen niet werkt als 50 tot 60 stafleden het met drie toiletten moeten doen?

Soms moet je als leider ook een niet zo positieve boodschap brengen. Kan iemand niet bijdragen aan een goed resultaat? Selecteer je daarom iemand niet voor jouw topteam? Geef die boodschap dan eerst persoonlijk aan degene die het betreft voor je het in de groep deelt. Zeker als het iemand is die zijn best doet, is het onprettig om toch de nare boodschap te moeten geven waarin je laat weten dat iemand niet voldoet. Als je helder kunt verwoorden waarom je deze keuze maakt en waarop je dit baseert, dan kun je dit ook publiekelijk verdedigen. Zo maak je helder dat je staat voor het resultaat van het team en ga je toch zorgvuldig om met het individuele belang. Dat geeft uiteindelijk ook weer vertrouwen voor de teamleden die wel meedoen: het bouwt aan veiligheid.

Les 2: Neem tijd voor ontspanning én zorg voor focus

Ontspanning heb je nodig ‘om je brein leeg te maken’. Helemaal prima volgens Louis. De mensen waar hij mee werkt, zijn van een andere generatie dan hij. Ter ontspanning spelen zij spelletjes en online games die hij niet kent. Al lijkt Louis van Gaal toch ook Pokémon Go te kennen. Geen slecht spel om meer te leren over werkgeluk trouwens.

Leidinggeven als van Gaal gaat dus niet alleen over werk. Maar bij individuele besprekingen of teambesprekingen vraagt hij absolute focus. Daar is geen plaats voor afleiding door spelletjes of games.

Discipline is belangrijk in de wereld van Louis van Gaal: hij weet precies wat hij wil en vraagt het beste van de mensen om hem heen. Geweldige resultaten vragen om maximale inzet in de voorbereiding en op momenten dat er geleverd moet worden. Hij begrijpt dat dit alleen kan in een omgeving waarin je je ook regelmatig kunt ontspannen. Ook in de wereld van topvoetbal kan het niet de hele dag over voetbal gaan.

Les 3: Aandacht voor het individu én het teambelang voorop

Van Gaal voert veel één op één-gesprekken met spelers. Iedere speler heeft een eigen persoonlijkheid en heeft daarom volgens hem een andere behandeling nodig. Hij spreekt ze allemaal op hun eigen manier aan.

Als het om het teambelang gaat, dan spreekt hij altijd in teamverband met de spelers. Daar is iedereen bij en volgt iedereen dezelfde regels. Hoewel ieder zijn eigen voorkeuren kan hebben buiten het veld, moet iedereen in het veld het teambelang dienen: ‘Daar gaat het uiteindelijk om.’

leidinggeven en teambelang

‘Omdat het teambelang iets vraagt, moet je soms als speler iets doen dat niet bij jou past maar dat je wel moet opbrengen. En daarom zoekt een trainer kwaliteiten van de speler om ‘m in zijn kracht te zetten. (…) Dat is ook de reden dat ik nu met een ander systeem speel. Dat is niet omdat ik dat zo graag wil. Dat is omdat ik die kwaliteiten van spelers heb dat ik dat systeem wil spelen omdat er dan meerdere spelers in hun kracht komen te spelen’, aldus van Gaal.

In termen van werkgeluk: we kijken naar de kwaliteiten bij de individuele teamleden en het einddoel en maken de best mogelijke match van taken en kwaliteiten om een zo goed mogelijk resultaat voor het geheel te behalen.

Wat leren we van leidinggeven als van Gaal?

Bij elk van deze drie lessen komt het terug: in zijn manier van leidinggeven kan Louis van Gaal kennelijk prima omgaan met paradoxen. In zijn manier van leiding geven laat Louis van Gaal zien dat hij uitersten kan samenbrengen. Je kunt je mensen steunen én je bent het aan de groep verplicht om je uit te spreken als iets niet werkt. Focus levert resultaat maar kan niet bestaan zonder ontspanning. En aandacht voor het individu én voor het team versterken elkaar. Hij brengt schijnbare tegenstellingen samen en komt juist daardoor tot een mooi resultaat.

samen resultaat

Dit inzicht komt goed van pas als we met werkgeluk aan de slag gaan. ‘De medewerker eerst’ horen we weleens. Alleen, je hóeft helemaal niet te kiezen tussen de medewerker of de klant. Als het goed is staat die medewerker ook voor een goed resultaat voor de klant. Een medewerker die goed in zijn of haar vel zit, zorgt voor een betere klantervaring en haalt daar weer energie uit. Het belang van de medewerker én dat van de klant worden gediend door aandacht te hebben voor werkgeluk.

Louis van Gaal, de wonderlijke bondscoach die ook nog les kan geven in werkgeluk.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk