Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Het moet anders en dus maken we het beter

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Omdat dat nog wel even zo blijft, gaan we daar maar op anticiperen. En het als kans zien om Netwerk Werkgeluk beter te maken.

Waarom ook alweer?

Begin dit jaar startte ik Netwerk Werkgeluk op. Omdat ik zag dat een grote groep professionals in werkgeluk graag wilde sparren met anderen maar moeite hadden om elkaar te vinden. En omdat ik bij werkgelukprofessionals de behoefte zag om kennis uit te breiden, te verdiepen, en actueel te houden.

In maart, vlak nadat de lockdown werd afgekondigd, gooide ik de deuren open. De eerste leden sloten zich aan. En het Netwerk blijft groeien. Ook of misschien wel juist omdat het zo’n rare tijd is, merk ik dat professionals in werkgeluk verbinding en versterking blijven zoeken.

Hindernissen

Bij de start leek het er nog op dat we op afzienbare termijn weer fysieke bijeenkomsten konden organiseren. Een mix van vier keer per jaar online en vier keer per jaar offline elkaar ontmoeten en kennis versterken, werd de kern van de activiteiten van Netwerk Werkgeluk.

Als ik nu realistisch ben en vooruit kijk, wordt het wel heel lastig om de komende maanden een offline ontmoeting hebben. De spelregels voor bijeenkomsten veranderen soms per dag en dat werkt niet als je een goede bijeenkomst wilt voorbereiden.

Daarbij voel ik me verantwoordelijk voor de veiligheid van de leden van Netwerk Werkgeluk. Zalen voor bijeenkomsten zijn hooguit voor 25 tot 30 mensen geschikt. En dan zit je zo ver uit elkaar, dat een online meetup meer contact mogelijk maakt dan offline. Ook draagt een fysieke bijeenkomst niet bij aan het stoppen van de verspreiding van het coronavirus.

Ik ben dit Netwerk Werkgeluk gestart om professionals in werkgeluk de kans te geven om elkaar te ontmoeten en om van elkaar te leren. Alles bij elkaar concludeer ik nu dat dat online nu het beste lukt. Ik verwacht hierin zeker geen verandering tot de zomer: zonder vaccin blijft de onzekerheid over of bijeenkomsten door kunnen gaan en met welke groepsgrootte.

Kansen

Hoe jammer dit ook is: het geeft ook kansen. Online kunnen we als Netwerk sneller groeien: we hoeven ons niet te laten beperken door de groepsgrootte van maximaal 30 mensen. Zo kunnen we meer professionals in werkgeluk leren kennen.

Online werken maakt het eenvoudiger om tussendoor een extra Meetup of Mastermind te organiseren, als er interessante actuele ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld. Zo heb ik na de zomer een webinar en een extra Mastermind in kunnen lassen. Met meer activiteiten is het met meer leden ook mogelijk om toch nog een prettige groepsgrootte per gelegenheid te hebben. Interessante gasten zoals we laatst hadden (de auteurs van het boek over amplitie) schuiven gemakkelijker aan als zij geen reistijd hebben. En online bijeenkomsten kunnen ook heel interactief en leuk zijn. Zo leren we meer en zijn we vaker in contact.

Wat heb je nu nodig?

Bij de start van het Netwerk vroeg ik in een survey waar behoefte aan was. Zo kon ik het aanbod afstemmen op wat professionals in werkgeluk zochten. Kort geleden herhaalde ik dit onderzoek. Ik vroeg wat Netwerk Werkgeluk nu voor je kan betekenen.

Praktijkvoorbeelden horen van andere organisaties wordt hoog gewaardeerd: 84% van de respondenten hecht hieraan. Ook inspiratie scoort hoog met ruim 80%. Ruim 70% wil graag op de hoogte blijven van actuele informatie over werkgeluk. ‘Up to date blijven’ en ‘kennis delen’ vinden jullie belangrijk. Contact met andere professionals in werkgeluk is voor bijna 70% relevant. ‘Het is prettig om te kunnen sparren met professionals met gemeenschappelijke interesse,’ zegt een van de respondenten. Ook netwerken en intervisie worden hoog gewaardeerd.

Ookal kunnen we dat nu niet offline doen, de behoefte aan verbinding en om jezelf te blijven ontwikkelen, is er dus gewoon nog steeds. En daarom gaan we al die dingen die jullie belangrijk vinden, gewoon blijven doen. In een andere vorm, die nu betere kansen biedt om professionals in werkgeluk te verbinden en versterken.

Agenda

Op de agenda voor de eerste helft van 2021 zet ik alleen online activiteiten. De eerstvolgende Mastermind van 27 oktober (13.30 tot 17 uur) is dus niet in Leiden maar online. Op het programma staan in ieder geval kennisdeling, interactie en inspirerende muziek. Want ik vind dat we er – ondanks dat het buiten rommelt en stormt – best binnen een klein feestje van mogen maken. Thuis, op je coronaproof-werkplek. Of waar je dan ook bent.

Lid worden?

De aandacht voor werkgeluk blijft en is nog steeds relevant. Misschien nog wel meer dan voor het coronavirus. Wil je jezelf (verder) ontwikkelen als professional in werkgeluk? Je bent van harte welkom om je aan te sluiten als lid bij Netwerk Werkgeluk. In november kun je je weer aansluiten bij het Netwerk. Kijk maar vast even op de agenda naar wat er allemaal op de planning staat. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en als eerste wilt weten wanneer de deuren van het Netwerk weer open gaan? Meld je dan hieronder aan voor de updates.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.