Categorieën
Boek

Werken aan amplitie

Deze week kwam het boek ‘Werken aan amplitie’ uit. Yrenee Koen en Seline van Keulen schreven deze mooie aanvulling op de literatuur over positieve organisatiepsychologie. Voor wie aan werkgeluk werkt, zou dit een interessante aanvulling in de boekenkast kunnen zijn.

Werken aan amplitie

Wat is amplitie?

Amplitie heeft als doel het versterken van het welbevinden en functioneren van medewerkers. Het gaat niet over voorkomen en genezen (preventie en curatie) maar is echt een andere invalshoek.

Hoewel werkgeluk intussen een aardig ingeburgerde term is, klinkt amplitie velen nog vreemd in de oren. Toch is het geen nieuwe term en een zeer relevante invalshoek voor wie werkgeluk in organisaties wil vergroten.

In 2009 schreef Wilmar Schaufeli hierover al een artikel: Van preventie naar amplitie: interventies voor optimaal functioneren. In dat artikel wordt gesteld dat ‘werkgerelateerde interventies niet langer uitsluitend gericht moeten zijn op het behandelen en voorkomen van problemen, stoornissen en aandoeningen, maar tevens op het vergroten van het psychisch welbevinden. Want ook in het geval van werknemers die zonder problemen functioneren, kan het zo zijn dat het potentieel (nog) niet optimaal wordt benut.’

Inzetten op amplitie in je organisatie zou als effect een vergroting van werkgeluk moeten hebben.

Amplitiedeskundigen

Sinds 2009 is er veel gebeurd. Yrenee en Seline hebben de laatste jaren amplitiedeskundigen opgeleid. Die zijn intussen in verschillende organisaties aan de slag om het welbevinden van medewerkers te vergroten. Soms vanuit een rol als leidinggevende, soms vanuit HR, soms als zelfstandige. Zo krijgt dit begrip steeds meer bekendheid.

Aanpak

In hun aanpak nemen deze amplitiedeskundigen bijvoorbeeld waarderend onderzoeken, design thinking en kennis uit de positieve psychologie mee. Zij werken aan vier pijlers van amplitie: gezondheid, bevlogenheid, werkinrichting en talentmanagement.

amplitie

In het boek

In het boek ‘Werken aan amplitie’ vind je naast een uitgebreide bespreking van hoe je dat doet, ook hoofdstukken met theoretische achtergronden, verandermanagement en leiderschap.

Waarom dit boek?

De auteurs zagen in de literatuur over werkgeluk vaak de individuele invalshoek, maar misten een goed boek over hoe je in organisaties met werkgeluk en amplitie aan de slag kunt. Met dit boek willen zij dat gat opvullen. De timing van publicatie is niet ongelukkig: ‘Juist nu wordt er een zware druk gelegd op het mentaal kapitaal van medewerkers,’ zegt auteur Seline van Keulen.

Al met al dus een mooie blikverbreder voor professionals in werkgeluk, dit nieuwe boek.

Amplitie in Mastermind Netwerk Werkgeluk

Op 29 september 2020 is er voor de leden van Netwerk Werkgeluk weer een online Mastermind. Hierbij zijn Seline van Keulen en Yrenee Koen als gast aanwezig om te vertellen over amplitie, hun boek en om vragen van de leden te beantwoorden. Een uitgebreid verslag leggen we vast in een whitepaper in de kennisbank van het Netwerk, die voor leden toegankelijk is. En de belangrijkste inzichten delen we graag in een volgend artikel op deze site.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk