Categorieën
Actueel in werkgeluk

Dutch Happiness Week barst van het werkgeluk

‘Het was een feestje om te doen, heerlijk dat strooien met geluk’. Dat zei Shannon Leloux over de workshop ‘Broodje geluk’  die zij gaf in de Dutch Happiness Week.

Shannon was niet het enige lid van Netwerk Werkgeluk dat een leuke activiteit organiseerde in de Dutch Happiness Week. In dit artikel delen we enkele ervaringen van leden, om van te leren en om je te inspireren.

Hoezo, Dutch Happiness Week?

Sinds 2012 is vanuit de Verenigde Naties 20 maart tot World Day of Happiness verklaart. Jaarlijks komt op die dat ook het World Happiness Report uit, met actuele cijfers rondom geluk en bijvoorbeeld verschillen tussen landen.

Dat de VN het onderwerp geluk belangrijk genoeg vindt om daar structureel aandacht aan te besteden, is natuurlijk heel mooi. In Nederland trokken we dat nog een tandje breder. Op initiatief van Parktheater Eindhoven ontstond de Dutch Happiness Week: een week met activiteiten rondom geluk rond die 20e maart. Fontys Hogeschool en Breda University of Applied Sciences sloten zich bij de organisatie aan. Het aantal initiatieven in die week groeit jaarlijks. En werkgeluk krijgt in die week ook steeds explicieter aandacht. Maar wat gebeurde er bij de leden van Netwerk Werkgeluk in de Dutch Happiness Week?

Workshops en webinars

Online is natuurlijk ‘the way to go’ dit jaar, voor wie iets wilde organiseren in het kader van de Dutch Happiness Week. Shannon Leloux is lid van Netwerk Werkgeluk en organiseerde de online workshop ‘Broodje Geluk’, samen met Martine Behrens, werkgelukexpert. Shannon is wergelukdeskundige in de sectoren zorg en welzijn. In 45 minuten deelden Shannon en Martine met de deelnemers de eerste stappen die helpen bij het vergroten van werkgeluk.

Shannon: ‘We hebben achteraf van de deelnemers gehoord dat zij het een concreet en enthousiast verhaal vonden. Het smaakt naar meer. We zijn van plan om dit webinar snel nog een keer te geven. En we hebben ideeën voor een vervolg. Werkgeluk verspreiden is zo mooi om te doen!’

Werkgeluk op Clubhouse

Helemaal van nu: in de Dutch Happiness Week kon je een lid van Netwerk Werkgeluk op Clubhouse tegenkomen. Chief Happiness Officer en ervaren online facilitator Annemieke Mintjes deed een sessie op Clubhouse over werkgeluk en liberating structures: werkvormen waar je blijer van wordt dan van de standaard overlegstructuren. Annemieke deed dit samen met haar vaste zakenpartner Martha Buning en met Erwin Klappe, ervaren trainer in werkgeluk en mederedacteur van het Handboek Werkgeluk.

‘De deelnemers vonden het waardevol om mee te krijgen dat je actief een bijdrage kunt leveren aan werkgeluk door (online) overleggen effectiever en leuker te maken met behulp van Liberating Structures’, zegt Annemieke.

Waarom Liberating Structures interessant is om je in te verdiepen? Annemieke: ‘We houden heel erg van allerlei werkvormen en van spelen. Omdat er online ontzettend veel vergaderd wordt en dat er vooral veel gedaan wordt wat mensen ook live deden, zetten we dit de laatste tijd nog veel meer in. Het kan zo anders. Voor een grotere betrokkenheid zijn er heel andere manieren om een overleg aan te pakken, waar mensen veel blijer van worden.’

Martha: ‘Wat je ziet is dat mensen op een andere manier met elkaar in gesprek gaan. Liberating Structures zorgen ervoor dat iedereen meedoet, dat er betrokkenheid in het hele team ontstaat. Iedereen doet mee en is actief betrokken. En iedereen voelt zich gehoord. En geïnspireerd op de positieve psychologie hebben we een bekende werkvorm van Liberating Structures die draaide om je innerlijke criticus, omgebouwd zodat je met je kwaliteiten aan de slag gaat.’

Voor wie het gemist heeft, is er een opname te vinden op de site van Annemieke Mintjes en Martha Buning, gelukwerkt.frl.

Beste (Thuis)werkgever 2020

Toeval of niet: ook in deze week werd de award ‘Beste (Thuis)werkgever van 2020‘ uitgereikt. Spectrum, partner met elan, mocht deze prijs in ontvangst nemen in de categorie 20 – 50 medewerkers. Spectrum is een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken uit Arnhem. Werner Rutjes, bestuurder bij deze organisatie is lid van Netwerk Werkgeluk. Hij deelde al eerder tijdens een mastermind van Netwerk Werkgeluk hoe zij aandacht besteden aan hoe het met medewerkers gaat: ‘Elk online overleg start bijvoorbeeld met een check in-vraag: gewoon even kort vragen hoe je erbij zit.’

Een goede (thuis)werkgever zijn, hoe doe je dat? ‘Toen een jaar geleden de lockdown begon, hebben we meteen met 6 of 7 collega’s de coronatafel in het leven geroepen. Wat komt er nu op ons af? Hoe kunnen we met elkaar in verbinding blijven? Hoe zorgen we dat we elkaar nog zien en kennen en dat we een goede werkverdeling maken?’

‘We hebben een bedrijf met best wel wat jonge medewerkers met jonge kinderen. Daarom hebben we corona-uren in het leven geroepen. Dus als je overdag les moet geven aan je kinderen, dan ga je dat gewoon doen. En dan hoef je die uren ‘s avonds niet extra in te halen, want dat is niet goed voor je balans,’ zegt Werner Rutjes. Een ander mooi initiatief dat fanatiek werd opgepakt door de medewerkers, was de advent-challenge rond kerst, waarbij iedere dag een nieuwe challenge werd gegeven. Heel divers, bijvoorbeeld iets op gebied van kunst en cultuur of om in beweging te blijven. Hele families deden mee en er werden zelfs midgetgolfbanen in de woonkamer gebouwd. Gefeliciteerd, Werner, met deze terechte erkenning!

Meer leuks

Vanuit Netwerk Werkgeluk werden ook webinars gegeven om te vieren dat het Dutch Happiness Week was. Voor het webinar ‘De grootste denkfout in werkgeluk die bijna iedereen maakt‘ schreven enkele honderden mensen zich in. Super dat we zoveel mensen konden laten ervaren hoe het is om samen met andere professionals in werkgeluk te leren en te sparren over hoe je bouwt aan werkgeluk.

Heb je dit webinar gemist? Geen nood. In april komt er weer een kans om een webinar van Netwerk Werkgeluk bij te wonen. Hou de updates in de gaten, dan weet je als eerste wanneer je je kunt aanmelden.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.