Het was al een tijdje in de maak: het Handboek Werkgeluk. Onder redactie van Ad Bergsma, Onno Hamburger en Erwin Klappe schreven veel kenners van werkgeluk een mooi en praktisch bruikbaar overzicht van de huidige stand van zaken.
Handboek Werkgeluk
Voor wie hen nog niet kent: Ad Bergsma is wetenschapsjournalist, psycholoog en al zo’n 20 jaar groot kenner van de positieve psychologie. Hij schreef een groot aantal boeken en artikelen over positieve psychologie en geluk. Eén daarvan schreef hij samen met Onno Hamburger: Gelukkig Werken. Onno Hamburger en Erwin Klappe zijn werkgelukenthousiastelingen van het eerste uur: al voordat een groot deel van Nederland nog maar ooit van werkgeluk gehoord had, trainden zijn in een ziekenhuis medewerkers succesvol naar meer werkgeluk. Zij zijn intussen waarschijnlijk de meest ervaren trainers op gebied van werkgeluk die we in Nederland kennen. Veel Chief Happiness Officers en werkgelukdeskundigen volgden een opleiding bij hen.
Je begrijpt dat ik heel benieuwd ben naar dit boek. Omdat het nog niet uit is, bevraag ik één van de redacteuren: Ad Bergsma.
Waarom een handboek werkgeluk?
‘Werk neemt een groot deel van je leven in beslag en het is zonde dat voorbij te laten gaan als louter een verplicht nummertje. Tegelijkertijd dacht ik dat we de kwaliteit van het denken over werkgeluk een impuls konden geven.’ Dat zegt redacteur en medeauteur Ad Bergsma over waarom er nu een stevig handboek over werkgeluk verschijnt. Het vorige boek dat hij samen met Onno schreef – Gelukkig Werken – was meer gericht op medewerkers zelf en hun eigen werkgeluk. Er was vooral aandacht voor het persoonlijk perspectief. Ook coaches kunnen er goed mee uit de voeten.
Wat staat erin?
In het Handboek Werkgeluk is voor een breder perspectief gekozen. Het geeft handvatten vanuit drie invalshoeken: het organisatieperspectief, het perspectief van de leidinggevende en je persoonlijke werkgeluk.
Werkgeluk organiseren
Wat je in ieder geval in dit boek gaat vinden, is kennis over hoe je werkgeluk in organisaties kunt organiseren en versterken. Hoe kun je werkgeluk meten, handige modellen zodat je weet aan welke knoppen je moet draaien, aandacht voor employee experience en hoe werkgeluk in de praktijk te bevorderen is, zijn onderwerpen die aan bod komen.
Mooi vind ik dat er ook een bijdrage van professor Ruut Veenhoven in te vinden is. Ruut is in Nederland maar ook internationaal al tientallen jaren bekend om zijn onderzoek naar geluk. Hij wordt in de media ook wel de geluksprofessor genoemd. In dit boek besteedt hij aandacht aan een verfrissende invalshoek: het belang van levensgeluk voor werkprestaties. We zijn als professionals soms zo gewend om alleen naar werkgeluk te kijken, dat we misschien wel een beetje met oogkleppen oplopen en vergeten dat medewerkers gewoon mensen zijn die ook een leven buiten het werk hebben. Ruut stelt dat levensgeluk een grotere invloed heeft op werkprestaties dan werkgeluk. Je begrijpt dat ik naar zijn bijdrage in het bijzonder uitkijk. Want dit betekent nogal wat voor hoe we aan geluk op het werk moeten bijdragen.
Leidinggeven aan werkgeluk
Naast hoe je werkgeluk kunt ‘organiseren’, is er in dit Handboek Werkgeluk aandacht voor wat leidinggevenden kunnen doen om een motiverende omgeving te creëren en duurzame inzetbaarheid te stimuleren. Ook teamflow, een superinteressante invalshoek die je laat zien hoe je zowel individueel geluk als teamprestaties kunt stimuleren, vind je in dit boek terug.
Je eigen werkgeluk
En dan is er natuurlijk aandacht voor persoonlijk werkgeluk. Mooie bijdragen over het inzetten van je sterke kanten, jobcrafting (aanpassen van je functie zodat je er meer energie van krijgt), en werk als energiebron zetten je op het spoor van een groot aantal mogelijkheden om met werkgeluk voor jezelf en anderen aan de slag te gaan.
Dat is handig voor wie daarmee bijvoorbeeld als coach in organisaties mee aan de slag wil. Maar natuurlijk ook gewoon voor jezelf. Want wie zelf niet lekker in zijn vel zit, kan toch moeilijk succesvol zijn als brenger van werkgeluk.
Voor wie?
De verschillende invalshoeken maken het boek geschikt voor veel verschillende typen lezers: ‘Coaches zijn goede lezers en zij zijn een belangrijke doelgroep, maar voor meer werkgeluk heb je meer partijen nodig, dus ik hoop dat we ook veel leidinggevende en individuen kunnen bereiken die hun werk zinvoller en prettiger willen maken’, zegt Ad Bergsma.
Wat wil Ad dat de lezer absoluut meeneemt uit het Handboek Werkgeluk? ‘Dat je onbekommerd kunt streven naar een ideaal. Gelukkig werken is moeilijk maar niet minder het nastreven waard.’
Meer lezen over werkgeluk?
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.
Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk