Categorieën
Inspiratie

CHO’s zijn egocentrische clowns

Pingpongtafels. Businesscases. CHO’s doen alles voor werkgeluk en gedragen zich als een stelletje egocentrische clowns. Of zit het toch iets anders in elkaar?

Hardnekkig misverstand

werkgeluk pingpongtafel

Ik hoor dat er CHO’s – Chief Happiness Officers – zijn, die als een soort magische bedrijfsclown medewerkers gelukkig maken. Ze strooien goudstof in het rond, zetten een pingpongtafel in de kantine en vragen iedereen ‘waarvan word jij blij?’. Vervolgens lopen alle medewerkers met een grote glimlach rond. Iedereen. De hele dag. Elke dag. Daar worden die CHO’s dan weer heel blij van. Want dat geeft vast een goed gevoel, dat je andere mensen gelukkig kunt maken. En je kunt er nog geld mee verdienen ook, want investeren in werkgeluk betekent betere cijfers voor de organisatie. Dit klinkt alsof CHO’s een stelletje egocentrische clowns zijn. Of berust dit allemaal op een hardnekkig misverstand?

Tot op het bot gemotiveerd

Eerlijk gezegd, ik ben zo’n CHO nog nooit tegengekomen.Wel zie ik bijvoorbeeld binnen Netwerk Werkgeluk of in organisaties die mij als spreker uitnodigen, professionals in werkgeluk die serieus met het geluk van medewerkers aan de slag gaan. Die tot op het bot gemotiveerd zijn om relevante kennis over werk en geluk te vergaren. En die deze kennis in organisaties effectief willen delen. Die CHO’s die maar niet uit de beeldvorming over werkgeluk willen verdwijnen, zijn trouwens amper te vinden. Een echte CHO is iemand die functioneert tussen de andere ‘chiefs’: de CEO, de CFO, de COO, ‘op C-level’ dus.

De meeste professionals in werkgeluk opereren vanuit een andere rol. Zij doen dit vanuit hun rol als leidinggevende, HR, loopbaanadviseur, coach, trainer, adviseur leren en ontwikkelen en nog veel meer. Het zijn bevlogen professionals die de organisatie en de mensen waar zij mee werken, goed kennen en daardoor de juiste interventies kunnen kiezen. Want in werkgeluk geldt nooit ‘one size fits all’. Je moet altijd aandacht hebben voor de omstandigheden en kijken wat werkt. Trouwens, over die pingpongtafel: doen, hoor, als je denkt dat het werkt. Maar alleen dan.

Wat professionals in werkgeluk willen bereiken

Wat deze professionals in werkgeluk heel graag willen, is een werkomgeving creëren waar de kans op geluk (en werkgeluk) groter is. Ze geven om mensen. Zij willen bijdragen aan geluk van anderen omdat zij zien hoeveel verschil er te maken. Daarbij voelen zij de verantwoordelijkheid om de wereld een beetje mooier en menselijker te maken. Hoe dat eruit ziet en hoe je dat bereikt, dat kan per situatie verschillen. En dat is ook wat ons vak zo interessant maakt.

Hoofd en hart

CHO werkgeluk in kader

Naast de bevlogenheid die duidelijk motiveert, is er nog wat anders. Als je je verdiept in werkgeluk, dan weet je dat het niet alleen fijn is als medewerkers zich beter voelen. Het levert ook wat op: meer creativiteit en innovatie, minder verzuim en verloop, betere klantervaring, hogere productie. Meer werkgeluk zie je platweg ook terug in euro’s.

Omdat een slimme professional in werkgeluk alle belangrijke stakeholders mee wil krijgen, spreekt deze soms in termen van hoe waardevol werkgeluk is in euro’s. De bussinescase van werkgeluk, dat is wat sommige leidinggevenden, opdrachtgevers en medewerkers interesseert. Financiële kaders, voor een CFO zijn die zeker van belang.

Deze twee invalshoeken – euro’s en de intrinsieke waarde van werkgeluk – kunnen prima naast elkaar bestaan. Spreken over de opbrengsten van werkgeluk maakt van deze professionals niet ineens egocentrische geldwolven die geen oprechte bedoelingen hebben. Het is alleen maar slim om hoofd en hart hierin samen te laten werken.

Samen komen we verder

samenwerken aan werkgeluk

Als je een professional bent die met werkgeluk aan de slag is in organisaties, dan mag je dit artikel delen met iedereen die denkt dat je een egocentrische clown bent. Nee, jij bent niet die mafkees die de pingpongtafel naar binnen schuift en denkt dat het goed komt. Wel ben je in goed gezelschap: we kennen bij Netwerk Werkgeluk een groot aantal Nederlandse en Vlaamse bevlogen professionals die hun kennis en ervaring graag up to date houden en met elkaar uitwisselen. Om zo nóg beter te worden in hun vak. En beter bij te kunnen dragen aan werkgeluk.

Wil je meer weten over het lidmaatschap?

Misschien is het lidmaatschap van Netwerk Werkgeluk ook voor jou een kans om jezelf te versterken als professional in werkgeluk. We hebben regelmatig online en live activiteiten om onze kennis up to date te houden en om van elkaars ervaring te leren. Hierdoor kun je effectiever met werkgeluk aan de slag. Sluit jij je binnenkort aan bij ons actieve Netwerk? Je bent van harte welkom.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk