Een warme kas, een zware camera. De vlinders vliegen steeds weg als ik ze net in focus heb.
‘Je zou die lichte vlek bij de kop weg kunnen halen in de nabewerking. En die lijnen ook’, zegt de fotograaf die ons net een les macrofotografie heeft gegeven. ‘Of de volgende keer net een ander standpunt kiezen, dat werkt ook.’
Alles moet tegelijk goed
Op zoek naar perfectie worstel ik me door de opdrachten en tips heen. Kijken, scherptediepte, compositie. Camera stilhouden, dichtbij maar niet te, interessante hoek. Ik probeer alles tegelijk goed te doen. Dat werkt natuurlijk niet. Eén advies tegelijk opvolgen is al lastig genoeg.
Na afloop bekijk ik de opbrengst. Een groot deel van de foto’s kan zo de prullenbak in, een paar bijna-pareltjes bekijk ik nog eens extra. Eén foto deel ik op LinkedIn. Die is best aardig gelukt, maar perfect is anders.
The devil is in the detail?
Mijn foto van een vlinder is niet Instragramwaardig. Wel stof tot nadenken. Want in bouwen aan werkgeluk zitten we soms te mieren op details: moeten extra vragen toevoegen aan de werkgelukmeting, hoe vaak is een teambespreking nodig waarin werkgeluk aan de orde komt, doen we nou wel of niet een grote make-over van de kantine? Inzoomen geeft ons het gevoel dat we controle hebben. Als we alle details op orde hebben, dan komt het helemaal goed. Maar klopt dat wel?
Vergeet niet om uit te zoomen
Soms geldt inderdaad ‘the devil is in the detail’. Inzoomen is zeker nuttig. Je keuzes onder het vergrootglas leggen, houdt je scherp. Toch: uitzoomen en het grote geheel in de gaten houden, draagt bij aan de kans om succesvol met werkgeluk aan de slag te gaan.
Door uit te zoomen, hou je het grote geheel in beeld. Het helpt om het krachtenveld in de organisatie goed in beeld te hebben, te weten of mensen de routes naar werkgeluk kunnen vinden, in de gaten te houden of wat je zegt aansluit op wat je doet.
Wonderen in werkgeluk
Werken aan werkgeluk is eigenlijk heel wonderlijk. Je wilt iets moois in gang zetten, krijgt mensen mee en als het lukt heeft dat een positieve impact op het leven van anderen. Om daarin te slagen, tellen de details zeker. Maar minstens net zo belangrijk is dat het grote geheel staat en klopt. Zijn de relevante formele en informele leiders betrokken, begrijpen medewerkers de koers op werkgeluk, zijn de belangrijkste thema’s in de organisatie verbonden met de ambitie om bij te dragen aan werkgeluk?
Als de grote lijnen op orde zijn, dan is perfectie niet nodig om wonderen in werkgeluk te verrichten.
Meer lezen over werkgeluk?
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.
Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk