Categorieën
Inspiratie

Wat is beter dan slapend rijk worden?

Ken je ze? Die verhalen over slapend rijk worden? Passief inkomen, lekker verdienen terwijl jij in een hangmat op een wit strand ligt te chillen? Met in je ene hand de zonnebrand, in de andere hand een cocktail of een sprankelend frisje? Klinkt dat goed? Ik heb iets dat nog veel beter is. En het heeft met werkgeluk te maken.

Slapend rijk worden, bestaat dat dan?

geluk

Laten we eerst even kijken naar of dat wel kan, slapend rijk worden. Het klinkt echt goed, lekker niks doen en toch geld verdienen.

Nou, om te beginnen: ik ken niemand die dit ooit gelukt is. Als jij iemand kent die dat wel gelukt is, hoor ik graag van je. Maar ik heb de indruk dat het niet bestaat.

De drie routes die meestal genoemd worden – een boek, een online academy en een goed lopend bedrijf – leiden niet tot zakken goudstukken die onaangekondigd voor je deur gezet worden. Voor je ‘slapend rijk’ wordt of van passief inkomen genieten kunt, moet je gewoon eerst keihard werken. Laten we eerst even inzoomen op de drie droombeelden van slapend rijk worden met een boek, een online academy of een groot bedrijf.

Goed verdienen met een boek

Om te beginnen: als je een goed verkopend boek of e-book wilt schrijven, moet je duizenden uren oefenen, kennis en vaardigheden opdoen, aan je boek werken en tijd steken in marketing en verkoop. Ook als je je boek via een uitgever publiceert die het laatste deel rondom marketing en publiciteit van je overneemt, is er van slapend rijk worden geen sprake. En van rijk worden trouwens meestal ook niet: je verdient over het algemeen enkele euro’s per verkocht boek en het is al heel fijn als je boek enkele duizenden keren verkocht wordt. Duizenden uren voorbereiding, een paar duizend euro opbrengst: je kunt er die hangmatvakantie wel van betalen maar daarmee houdt het ook op.

De online academy, loop je daarmee binnen?

Die online academy, daar loop je ook niet direct mee binnen. Want net als de schrijver van een boek moet je echt wel ergens verstand van hebben, willen mensen jouw online trainingen willen volgen. Om op dat punt te komen, heb je al veel geïnvesteerd in je eigen kennis en vaardigheden. In tijd en in geld heb je dan al flink wat uitgegeven en dan komt er nog niets binnen. Technisch vraagt het bouwen van zo’n academy wat van je. Dat moet je leren (kost tijd en/of geld) of uitbesteden (kost geld).

De kost gaat voor de baat uit. Ook hier geldt: een goed product dat klanten willen hebben, waarderen en weer aan anderen aanraden, valt niet uit de lucht terwijl jij in een hangmat ligt. En dan moet het nog verkocht. Niet één keer, maar heel vaak. Als je tenminste ooit op dat witte strand met die cocktail wilt eindigen. Marketing en verkoop vereisen ook kennis en vaardigheden én kosten tijd en geld. Als je wilt blijven verkopen, is dit een terugkerende investering. Niet echt passief inkomen dus.

Groot bedrijf, grote zorgen

slapend rijk worden

Een groot, goedlopend bedrijf dan, dat zonder jou kan, is dat de route naar die hangmat en de cocktail? Nou, moet ik het nog uitleggen? Ook dat grote bedrijf kost tijd en energie om te bouwen. Het houdt zichzelf niet zomaar in stand. En zolang jij daaraan verbonden bent, zul je er wat van vinden en mee willen sturen.

Rome is niet in één dag gebouwd, een bedrijf dat doorloopt als jij er langere tijd niet bent ook niet.

Slapend rijk worden, is dat leuk?

Nu we geconstateerd hebben dat slapend rijk worden waarschijnlijk niet bestaat of in ieder geval niet bepaald makkelijk is, kunnen we ons wat anders afvragen. Want slapend rijk worden, is dat eigenlijk wel leuk? Worden we daar blij en gelukkig van, geeft het energie?

Rijkdom en geluk

We kijken eerst even naar rijkdom en het effect op geluk. De uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’ blijkt te kloppen. Een modaal inkomen in Nederland ligt momenteel rond de € 40.000 bruto, inclusief vakantiegeld. Vanaf een wat hoger inkomen dan dat – internationaal onderzoek noemt bedragen van ongeveer € 50.000 tot € 60.000 – voegt extra inkomen nog weinig toe aan ons geluksniveau. En ook voor die grens geldt dat iedere euro die je toevoegt, minder effect heeft op je geluk. Een extreem hoog inkomen is dus helemaal geen goede bijdrage aan geluk.

Slapend rijk worden

Nu we van het concept ‘slapend rijk’ het tweede deel – rijkdom- bekeken hebben, kunnen we het slapen onder de loep nemen.

slapend rijk

Slaap is een essentieel onderdeel van je gezondheid en vitaliteit, dus laten we het effect van goed slapen op ons geluk vooral niet onderschatten. Maar slapend rijk worden is iets anders, nog even los van of dat eigenlijk wel bestaat. Stel je voor, je ligt in die hangmat en slaapt. Intussen word je rijk. Maar daar merk je niks van. Want je slaapt. Hoe kun je daar dan plezier aan beleven? Je hebt er geen idee van dat dit gebeurt, want je bent van de wereld. Wat is dan het nut van slapend rijk worden?

De fun is wakker zijn

Geluk is wat je ervaart. En om geluk bewust te ervaren, moet je wakker zijn. Want wat maakt je eigenlijk gelukkig? Ondanks dat dit voor mensen onderling sterk kan verschillen, zijn er wel een paar algemene drivers van geluk te noemen. En die hebben zowel met die droom van de hangmat als met de echte wereld van werk te maken.

Wat veel mensen gelukkig maakt, in hun werk en daarbuiten, is bijvoorbeeld van betekenis zijn. Weten dat wat jij doet, bijdraagt aan een groter geheel, een resultaat dat ertoe doet of belangrijk is voor andere mensen, dat maakt gelukkig. Je daarvoor gewaardeerd voelen omdat je dat terughoort van je familie, vrienden, collega’s of leidinggevende, dat helpt. Samen plezier hebben, ook. Je verbonden voelen met anderen, of dat nou je familie of vrienden zijn op vakantie of je collega’s, leveranciers of klanten op het werk, dat geeft energie. Nieuwe dingen leren, je ontwikkelen, is ook zo’n energiegever. Dat kan natuurlijk op vakantie, bijvoorbeeld als je een cursus bergbeklimmen of surfen volgt. Of op je werk, als je nieuwe vaardigheden leert of bestaande vaardigheden aanscherpt. Keuzevrijheid of autonomie, nog zo’n aanjager van geluk, is er vaak ook in het werk dat je doet. Soms groot, soms klein. En je eigen keuzes maken, dat kan natuurlijk zeker als je op vakantie bent. Dan heb je de luxe om iedere dag te kiezen wat je doet. Wordt het vandaag een terras, een wandeling of de hangmat?

Blijf wakker

de fun van wakker zijn

Rijk worden is misschien niet zo’n handig doel als je gelukkig wilt zijn in je leven en in je werk. Een goed inkomen is goed genoeg en daar hoef je minder voor in te leveren. Slapend rijk worden is niet alleen niet haalbaar, maar misschien wel helemaal niet zo’n goed doel als je streeft naar geluk.

Wat je doel in het leven ook is, zorg dat je energie krijgt van de weg er naartoe. Of dat nou in werk is of wat anders. Want alleen als je ervan geniet, word je er gelukkig van. Dus of je rijk wilt worden of niet, blijf wakker.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk