Categorieën
Werkgeluk

Werkgeluk meten: tips en tricks

Je start met bouwen aan werkgeluk of je bent al een tijdje op weg. Maar waar sta je nu, wat wil je versterken of verbeteren, waar wil je naartoe? Werkgeluk meten is essentieel om verder te komen. Want zonder goede informatie hierover tast je al snel in het duister.

Werkgeluk meten

werkgeluk meten

Goed dus om te weten wat je doet, als je werkgeluk wilt meten. Omdat het belangrijk is om te beschikken over actuele kennis, organiseert Netwerk Werkgeluk ieder kwartaal een online mastermind voor de leden waarin we ons verdiepen in één onderwerp. Daarin vertalen we kennis over werkgeluk naar de praktijk. En deze keer beten we ons vast in het meten van werkgeluk.

Daarom spraken de leden van Netwerk Werkgeluk op 4 februari 2022 met Lucas Swennen (HappinessBureau), Arie Pieter Veldhoen (MonitorGroep) en Richard van der Horst (2DAYSMOOD). Alle drie hebben zij de afgelopen jaren hun sporen verdient in het meten van werkgeluk en konden daarom veel tips en tricks met ons delen. Een paar belangrijke punten delen we hier graag.

Voor je begint

Voor je start met het meten van werkgeluk, kun je al veel doen om bij te dragen aan het succes van je meting. Enkele belangrijke tips:

  • Denk goed na over wat je wilt meten. Welk model of welke definitie van werkgeluk gebruiken jullie, wat zijn in jouw organisatie belangrijke elementen?
  • Communicatie vooraf helpt om draagvlak voor de meting te creëren: laat bijvoorbeeld de directeur duidelijk maken waarom jullie dit doen en waar de meting in een groter geheel past.
  • Betrek een werkgroep met mensen van verschillende afdelingen en vanuit verschillende functies vanaf de start. Zo krijg je vanuit veel verschillende invalshoeken input op hoe je meting ontvangen gaat worden. En deze mensen pakken vaak een ambassadeursrol op. Dit helpt je verderop in het traject ook in de communicatie.

De meting zelf

Welke vragen bij jouw meting passen, hangt samen met de definitie van werkgeluk die je hanteert. Hoewel de vragenlijsten een set standaardvragen bevatten, kunnen hier altijd vragen aan toegevoegd worden. Slim dus om te kijken welke uitgangspunten jullie hanteren en hoe goed de vragenlijst daarop aangepast kan worden.

Als een bureau een meting bij jullie uitvoert, zet je altijd de communicatie hieromheen samen op. De meting en de berekeningen, de techniek, die mag je lekker aan de ingehuurde deskundigen overlaten.

Hoe vaak werkgeluk meten?

Interessant is dat er verschillen zijn in de meetfrequentie. Verschillende bureaus leggen hier verschillende accenten in. Daar komen ook vaak vragen over: hoe vaak moet je nou eigenlijk meten?

Hierbij geldt eigenlijk maar één vuistregel: doe wat bij je past. Vaak start je met een uitgebreide vragenlijst die je bij alle onderdelen van je organisatie uitzet. Zo weet je wat er organisatiebreed speelt. Van daaruit kun je dan bij een (kleinere) vervolgmeting bij afdelingen specifiek op onderdelen verder uitvragen, als je weet dat daar wat speelt op een bepaald vlak.

Jaarlijks meten kan goed passen, omdat je na je meting ook acties in gang wilt zetten. Het duurt vaak even voor je daarvan effect ziet. Ook kun je ervoor kiezen om tussentijds even een minimeting te doen, bijvoorbeeld wekelijks. Zo hou je je vinger aan de pols: hoe is de stemming onder medewerkers?

De opvolging: na het meten van werkgeluk

opvolging plannen van meten van werkgeluk

Werkgeluk meten en er dan niets mee doen, dat is geen serieuze optie. Communicatie over de resultaten is essentieel. Enkele tips:

  • Plan en communiceer voor de meting alvast over het moment en de manier van terugkoppeling. Wanneer doe je dit, hoe (intranet, organisatiebrede bijeenkomst, in teamoverleggen) en door wie?
  • Zorg dat je de meting – liefst in gesprek met medewerkers – vertaalt naar actiepunten. Want pas als je wat oppakt, verbetert er iets.
  • Betrek naast leidinggevenden ook je werkgroep of ambassadeurs: zij weten als geen ander wat er in de organisatie speelt.

Meer weten?

Voor de leden zijn de sheets en een whitepaper met meer informatie over dit onderwerp beschikbaar in de kennisbank van Netwerk Werkgeluk. Veel belangrijke informatie over het meten van werkgeluk zit niet alleen bij de drie gasten die hun kennis deelden. Ook leden van Netwerk Werkgeluk hebben hier al ervaring mee. Daarom gaan we binnenkort verder in gesprek met elkaar, zodat we ook van elkaars praktijk leren. En je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met de organisaties die ons hierover bijgepraat, als je aan de slag wilt met het meten van werkgeluk.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.