Categorieën
Actueel in werkgeluk

Werkgeluk, daar win je de oorlog toch niet mee?

Terwijl de Oekraïnse president Zelenski regelmatig op bezoek is bij bondgenoten die wapens willen leveren, blijkt dat het Oekraïnse leger al jaren een onverwacht krachtig wapen in huis heeft. Een wapen dat bijdraagt aan werkgeluk én de kans op overwinning vergroot.

Cultuurverandering

werkgeluk oorlog winnen

Peter Wijninga, defensiedeskundige bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, stelt in een interview met RTL dat de wapens die bondgenoten van Oekraïne leveren niet het ultieme verschil gaan maken in de stijd tegen Rusland. De belangrijkste factor, zo voorspelt hij, gaat iets heel anders zijn: de cultuurverandering die al zo’n tien jaar geleden werd ingezet in het leger van Oekraïne. Daarbij heeft een belangrijke verschuiving plaatsgevonden. De beslissingen worden niet meer allemaal op het hoogste niveau genomen. Soldaten lager in rang hebben meer vrijheid gekregen om de opgedragen taak uit te voeren. En daarmee hebben zij een belangrijk voordeel op hun tegenstander.

Autonomie binnen kaders

Autonomie is één van de drie psychologische basisbehoeften zoals die al tientallen jaren bekend zijn uit onderzoek van onder andere Richard Ryan en Edward Deci. Verbondenheid en competentie zijn de andere twee psychologische basisbehoeften die zij identificeerden. En als een werkomgeving aan deze drie basisbehoeften tegemoet komt, zien we meer gemotiveerde medewerkers en betere resultaten.

‘De Oekraïners vechten voor hun vrijheid, maar ze krijgen ook binnen bepaalde kaders de vrijheid te bepalen hoe ze hun opdracht uitvoeren. Dat is een pluspunt van het Oekraïnse leger.’

Volgens Wijninga vergroot de geboden autonomie de motivatie en heeft het leger hierdoor een relevant voordeel ten opzichten van de tegenstander.

Geluk en leger

veerkracht

Het Amerikaanse leger bijvoorbeeld gebruikt al jaren de inzichten uit de positieve psychologie over geluk en welbevinden, motivatie, mentale fitheid en veerkracht. Zo wijdde Martin Seligman in zijn boek ‘Flourish, A new understanding of happiness and well-being and how to achieve them‘ een hoofdstuk aan hoe hij hier in het Amerikaanse leger een programma voor opzette. Dit bestaat onder andere uit een test van mentale fitheid van de militairen, online trainingen die ze hierna kunnen volgen op basis van hun testresultaten en aandacht voor posttraumatische groei. Het doel van dit programma is om veerkracht bij militairen te vergroten, om op die manier een leger te krijgen dat niet alleen fysiek maar ook mentaal fit is.

Werkgeluk maakt het verschil

Met alleen motivatie en werkgeluk win je inderdaad de oorlog niet. Fysiek fit zijn, de juiste strategie kiezen, aanvoerroutes laten functioneren: in een oorlog is het allemaal van levensbelang. Ook wapens zijn en blijven – helaas – nodig. Maar ingrediënten van werkgeluk, zoals autonomie en keuzevrijheid bij het uitvoeren van je taak, die kunnen het verschil maken. Ook in een oorlog.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk