Categorieën
Boek

Problemen oplossen met plezier

Een probleem feestelijk onthullen, een vraagstuk oplossen met je nietmachine of problemen ruilen? Waarschijnlijk doe je dat niet dagelijks. Dat is jammer, want problemen en vraagstukken kosten ons energie en kunnen ten koste gaan van werkgeluk. Jacky van de Goor en Guido Stompff laten je in hun nieuwe boek ‘111 Losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen’ dat het ook anders kan.

Problemen oplossen

111 losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen

Bevlogen medewerkers voelen zich energiek en vitaal, zijn toegewijd en betrokken, gaan helemaal op in hun werk. Maar wie te maken heeft met werkproblemen die maar niet opgelost willen worden, voelt zich vast niet zo. Deze problemen trekken alle energie uit ons weg. Toegewijd en betrokken? Nee, deze problemen zorgen ervoor dat we liever weglopen dan dat we erin opgaan.

In hun nieuwe boekje laten Jacky van de Goor (organisatiecoach en leiderschapstrainer) en Guido Stompff (lector design thinking) zien hoe je van vraagstukken en problemen juist energie krijgt, vrolijk kunt worden en hoe ze een verbindende factor kunnen zijn tussen collega’s en teams.

Positieve psychologie en design thinking

Jacky: ‘Guido merkte dat een eerder boekje over losbrekers dat ik maakte veel gebruikt werd door begeleiders van creativiteitssessies, design think- of probleemoplossessies. De losbrekers werden ingezet als icebreaker, om samenwerking in teams te versterken en om mensen uit te dagen om wat meer te spelen, uit de comfort zone te komen. Dat bracht ons op het idee om een boekje maken dat helpt om out of the boxoplossingen voor problemen te bedenken.’

Waarom werkt de combinatie van positieve psychologie en design thinking? Jacky van de Goor: ‘Het leuke is dat design thinking en positieve psychologie hierbij perfect op elkaar aansluiten. Ze focussen namelijk beide niet zozeer op problemen maar op mogelijkheden, beide zijn een waarderende manier van kijken. Over beide is al veel geschreven, maar nog niet in combinatie, en al zeker niet in de vorm van speelse, luchtige opdrachten.’

Werkvormen problemen oplossen

door een andere bril kijken naar problemen oplossen

De auteurs schuwen creatieve werkvormen niet. Er mag getekend, geknipt, geplakt en gescheurd worden. Het barst van de tips & tricks om anders naar een probleem te kijken, om in beeld te krijgen voor wie je eigenlijk een oplossing nodig hebt en om te kijken naar wat er wél goed gaat. Dat zorgt ervoor dat je meer oplossingen vindt dan je voor mogelijk had gehouden, juist omdat je door een andere bril kijkt dan je gewend bent. Concreet vind je bijvoorbeeld een oplossingenkerkhof en een blijheidsbingo in dit boekje. En nee, ik waag me hier niet aan een uitleg. Want hoe dit allemaal werkt, staat heel visueel en helder uitgewerkt.

Problemen oplossen draagt bij aan werkgeluk

Omdat de auteurs gebruik maken van inzichten uit de positieve psychologie en design thinking, bevat dit boekje een flinke verzameling losbrekers die positieve emoties losmaken, de samenwerking in teams bevorderen. De losbrekers maken slim gebruik van wat goed gaat. En de speelse werkvormen maken het een plezier om met vraagstukken en problemen aan de slag te gaan. Zo kun je aan de slag met een energieke aanpak van obstakels.

Aanrader?

Is dit boek een aanrader? Verwacht geen diepgaande verhandelingen over positieve psychologie en design thinking in dit boek. Als je je meer wilt verdiepen in design thinking, dan is bijvoorbeeld ‘Design thinking, radicaal veranderen in kleine stappen’ van Guido Stompff een betere keuze. Wil je echt de diepte in van de positieve psychologie, dan is bijvoorbeeld ‘Handboek positieve psychologie’ een goede keuze. Deze boeken bieden meer uitwerking en achtergrond. Maar krijg je energie van een creatieve blik op problemen en vraagstukken? Of ben je op zoek naar inspiratie voor werkvormen met teams of groepen om met problemen aan de slag te gaan? Dan is ‘111 losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen’ zeker een aanrader.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk