Categorieën
Inspiratie

Werken met plezier: 7 lessen

‘Voetballen, daar was ik goed in. Ik speelde bij de selectie. En ik heb wiskunde en natuurkunde aan de universiteit gestudeerd maar dit vind ik veel leuker. De vrijheid, lekker buiten zijn.’ Het gezicht van de glazenwasser straalt als hij over zijn werk vertelt. Wat maakt dat hij kan werken met plezier? En welke zeven lessen kunnen we van hem leren over goed werk en werkgeluk?

Geweldig werk

glazenwasser werken met plezier

‘Mijn zus spreekt me er steeds op aan. Waarom ik gestopt ben met studeren en niet verder heb geleerd. En waarom ik niets met mijn studie doe. Maar ik heb een tijd bij mijn oom gewerkt nadat ik stopte met mijn studie. Daar leerde ik een groep glazenwassers kennen. Ze vroegen me steeds of ik niet een dag met hen mee ging. Na lang aandringen, deed ik dat een keer. Ik vond het geweldig om te doen en ik verdiende nog 100 gulden ook.’

Weten wat je doet

‘Als ik eenmaal iets interessant vind, ga ik er helemaal voor. Na die dag wilde ik glazenwasser worden. Daarom ben ik drie maanden aan de andere kant van het land naar een opleiding voor glazenwassers gegaan. Ik wilde alles weten over dit vak. Daar leerde ik veel over de materialen die je gebruikt als glazenwasser, hoe je veilig werkt en hoe een hoogwerker in elkaar zit bijvoorbeeld. Eigenlijk heb ik hoogtevrees, maar nu vind ik het niet eng om op 130 meter ramen te lappen. Ik weet wat ik doe. Dus het gaat niet mis.’

Weten wat je doet, je bewust zijn van de kennis die je hebt en niet hebt: hoe heerlijk is het om te weten waar je goed in bent? Dat geeft energie en zorgt ervoor dat je veilig en productief kunt werken. Ook slim organiseren hoort daarbij. Dat bespaart veel frustratie.

‘In mijn bus liggen reserveonderdelen. In het begin ging er wel eens wat stuk als ik aan het werk was en dan ging ik maar naar huis. Nu koop ik meteen vier of vijf keer het onderdeel dat stuk ging. Want als het één keer stuk gaat dan kan het vaker stuk, denk ik. En dan heb ik het vast bij me.’

Werken met plezier, je kunt het overdrijven

waterslang

‘Soms heb ik onderdelen nodig. Ik ken een zaak, waarvan de eigenaar precies weet wat ik nodig heb. De waterslang die ik gebruik, ligt vaak op straat. Auto’s kunnen daar gewoon overheen rijden, dat geeft niets. Alleen scherpe stenen of stukken glas die daar onder liggen, dat is een probleem. Als mijn waterslang lek raakt, wil ik hem kunnen repareren. Ik vertel het probleem aan de eigenaar van die zaak en hij legt me uit hoe ik het oplos. Hij pakt de precies die spullen bij elkaar die ik nodig heb, laat zien hoe het werkt en dan kan ik weer door. Heel waardevol om hem te kennen en we hadden altijd leuk contact.

Die man werkt altijd. Hij is in de zeventig en is nog nooit op vakantie geweest. Op een avond was ik bij uitzondering nog laat op pad. Om elf uur ‘s avonds kwam ik langs zijn bedrijf. Hij was nog aan het werk. Toen ik hem later vertelde dat ik hem nog zo laat bezig zag, vertelde hij dat hij altijd tot middernacht werkt. Hij en zijn vrouw zeggen dat ze niet op vakantie hoeven omdat ze van hun werk houden. Dat vind ik wel heel ver gaan. Ze zien nooit wat van de wereld, ze weten niet hoe het leven van andere mensen eruit ziet.

Nu kampt hij met een grote persoonlijke tegenslag en zit die man zo diep in de put. Hij komt er niet meer uit. Het lijkt wel of hij het niet kan relativeren. Ik heb hem aangeraden om naar Afrika op reis te gaan. Zo ziet hij hoe je ook kunt leven. Hij heeft er echt geen idee van hoe goed we het hier hebben. Zelf ben ik daar heel blij mee. Ik denk dat het hem echt zou helpen om zaken in perspectief te zien, maar hij wil er niets van weten. Jammer, want het kost ons het goede contact dat we hadden. Hij is nu niet meer aan het werk en ik denk niet dat ik hem ooit nog zie.’

Samenwerken en vrijheid

Ruimte voor het maken van je eigen keuzes, dat draagt bij aan werkgeluk. Toch leven we niet in een vacuüm en werken we bijna altijd samen met anderen. Die samenwerking geeft soms frictie en op andere momenten juist energie. Hoe ziet dat er in de praktijk uit bij een glazenwasser?

‘Drie dagen in de week werk ik samen met andere glazenwassers aan grote projecten. Van die grote bedrijven of hotels met veel glas, lekker veel meters maken. Zeker als je op hoogte lang met elkaar in een bakje hangt, moet je goed kunnen samenwerken. Soms moet ik dan echt een grens trekken en voor mezelf opkomen. Duidelijk zijn wat voor mij wel werkt en wat niet in de samenwerking, daar moet je het met elkaar over hebben. Af en toe zorgt het ervoor dat ik dan niet meer met iemand samenwerk en dat is dan maar zo. Als het niet werkt, dan werkt het niet.

glazenwasser samen werken met plezier

Maar we kunnen ook samen lachen. We werken met plezier met een vaste groep glazenwassers samen aan de grotere projecten. In onze groep zit een echte Amsterdammer. Hij is als wat ouder en hoort slecht dus als we vroeg beginnen, moeten we niks zeggen tegen hem. Want anders schreeuwt hij de hele buurt wakker, zo hard praat hij en hij heeft het zelf niet door. Maar aan zijn gehoor gaat hij niets laten doen. We zeggen het hem al jaren, dat hij het eens moet laten nakijken, maar het gaat ons niet aan, vindt hij. We laten hem lekker en het is ook eigenlijk heel komisch.’

Werken met klanten

‘De twee dagen die overblijven in de week, hou ik voor mijn eigen klanten. Dat is zo leuk om te doen. Ik plan mijn eigen werk, heb lekker veel vrijheid. Aan afspraken hou ik me altijd: als ik afspreek dat ik kom, dan kom ik. Ik ben ook altijd op tijd of liever nog te vroeg. Maar ik deel het zelf in. Als ondernemer maak ik zelf de keuze om iets te doen of niet. Als ik iets probeer, is er een kans dat het lukt. En als het niet lukt, dan is dat jammer en probeer ik wat anders. En ik voel me zo vrij, als ik met mijn eigen klanten bezig ben.’

sop

De meeste mensen hebben in hun werk niet alleen met collega’s te maken. Direct of indirect werken ze voor een klant. Kun je ook plezier halen uit het werken met klanten?

‘De contacten met klanten zijn vaak leuk. Zo verhuisde een trouwe klant naar een andere wijk. Ze wilde dat ik haar glazenwasser bleef. Maar in die wijk had ik helemaal geen andere klanten, dus dat was superonhandig. Maarja, het was een vrouw die gemakkelijk met iedereen leuk contact had. Met mij ook, dus ze haalde me over om dan in ieder geval eens te komen kijken. Toen heb ik een prijs gemaakt, ze was akkoord en ik heb met haar afgesproken dat ik haar ramen iedere twee maanden kwam lappen. Twee maanden na de eerste keer was ze weer aan de beurt en had ze allemaal nieuwe klanten voor me gevonden in haar nieuwe buurt. Ik hoef me echt nooit zorgen te maken over of ik wel genoeg werk heb.’

Werken met plezier of voor het geld?

hoogbouw

‘Andere mensen vinden weleens dat ik ander werk moet gaan doen. Mijn zus, bijvoorbeeld. Zij vindt het jammer dat ik niet verder ben gegaan met mijn studie. Of ik word gevraagd om les te geven over glazenwassen. Het schijnt goed te verdienen, maar ik doe liever dit. Sommige glazenwassers krijgen rond hun vijftigste fysieke klachten en kunnen dan hun werk niet meer doen. Ik hou daar financieel wel rekening mee. Want ik ben nog steeds goed met cijfers. En ik beweeg ook buiten het werk. Ik denk dat dat helpt om fit te blijven. En misschien ben ik wel net als die slechthorende glazenwasser of de man waar ik mijn materialen koop en ga ik nog heel lang door. Voorlopig kan ik nog werken met veel plezier.’

Werken met plezier is niet zo moeilijk

Dus welke zeven lessen leren we van deze glazenwasser over werken met plezier en werkgeluk?

  1. Samen werken is vaak leuk: je leert van elkaar en je hebt plezier samen.
  2. Soms is samenwerken gedoe. Het helpt als je mondig bent. En als er ook ruimte voor eigen keuzes en autonomie is.
  3. Moeilijke klussen zijn goed te doen als je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt: weten wat je doet maakt moeilijk werk een stuk makkelijker
  4. Goed organiseren zorgt dat je tijd en energie overhoudt om het werk te doen waar je van houdt
  5. Ook als je van je werk houdt, heb je veerkracht nodig: doe af en toe wat anders om te herstellen en om je blik te verbreden
  6. Goed betaald werk kan meestal niet op tegen leuk werk, fatsoenlijk betaald werk dat je met plezier kunt doen wint het en hou je beter vol
  7. Doe vooral waar je energie van krijgt, ook als anderen vinden dat je wat anders moet doen

Voor veel professionals die met werkgeluk bezig zijn, is het met elkaar uitwisselen van kennis en ervaring hierover wat energie geeft. Als je benieuwd bent naar hoe dat gaat bij Netwerk Werkgeluk, kijk dan eens of het lidmaatschap interessant voor jou is.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk