Categorieën
Actueel in werkgeluk

Verandering zonder emoties is een eitje

Wie werkt aan werkgeluk, werkt aan leren, veranderen en emoties. Juist omdat je met emoties te maken hebt, is leren en veranderen niet altijd een eitje. Nuttige inspiratie over dit thema vind je op 14 februari op het congres Liefde voor Leren, Verandering & Emoties.

Boosheid in organisaties

verandering en emoties

Wie in een verandertraject werkgeluk ter sprake brengt, loopt vaak tegen onbegrip en boosheid aan. ‘Zijn ze nou helemaal gek geworden, ze kunnen hier niet eens de gewoonste dingen fatsoenlijk regelen en dan gaan we het over werkgeluk hebben!’ Boosheid is een veelvoorkomende emotie in organisaties. Emitus-hoogleraar Ad Vingerhoets vertelt over hoe we in organisaties met boosheid kunnen omgaan: ‘Het is in ieders belang om je te gedragen volgens een boosheidetiquette. Als je boos bent, doe het dan effectief.’

Schaamte als krachtbron

Voor velen die in de wereld van duurzame inzetbaarheid actief is (geweest), is Aukje Nauta een bekende naam. Zij is onder andere bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit van Leiden. In haar oratie in 2018 zei zij: ‘Als we ervoor kiezen om met liefde werk te geven én te nemen, dan floreren zowel mens als organisaties.’ Nu spreekt ze over schaamte, want weerstand tegen verandering, is dat niet vaak ook veranderschaamte? En hoe kun je schaamte trouwens gebruiken als krachtbron?

De kracht van een slecht idee

schaamte slecht idee

Denk je als professional in werkgeluk soms dat werken aan werkgeluk een slecht idee is? Schaam je niet, dat denken we allemaal weleens. En dan is de afsluiting speciaal voor jou. Rico Bakker spreekt over de kracht van een slecht idee. ‘Als we nieuwe oplossingen willen, dan moeten we anders leren te denken. En als we anders willen denken, moeten we andere vragen stellen. Vragen die leiden tot krankzinnige, onrealistische en ronduit slechte ideeën helpen ons om los te komen van ‘vastgeroeste’ patronen.’ Dat alleen al zorgt ervoor dat je minstens met één goed idee dag kunt afsluiten.

De gelukkige thuiswerker

Je mag verder een rijk aanbod aan sprekers verwachten, die ons bijvoorbeeld een nieuw perspectief op goed werk bieden, helpen met de vraag of je veranderen kunt leren en laten zien dat emoties een katalysator kunnen zijn voor leren. Extra leuk: Jasmijn Mioch is de dagvoorzitter. Je kunt haar kennen van de podcast De Gelukkige Thuiswerker.

Netwerk Werkgeluk is er ook

In de pauzes is er gelegenheid om kennis te maken met Netwerk Werkgeluk. We vinden het leuk als je even bij ons langskomt. Er ligt een leuke verrassing voor je klaar. Heb je vragen over het lidmaatschap? Die beantwoorden we natuurlijk ook. We ontmoeten je graag, je bent van harte welkom.

We hopen je te ontmoeten op 14 februari 2023 in de Reehorst in Ede. Als je lid bent van Netwerk Werkgeluk krijg je korting op deelname aan het congres Liefde voor Leren, Verandering en emoties. Oja, wil of kun je niet live? Je kunt dit congres ook online volgen.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk