Categorieën
Werkgeluk in de praktijk

Terug naar kantoor mét werkgeluk

Nu de thuiswerkplicht langzaamaan uit beeld aan het verdwijnen is, vragen werkgevers vaker om weer op kantoor te werken. Maar terug naar kantoor, hoe doe je dat slim als je wilt bijdragen aan werkgeluk? Met deze vraag kwam een van de leden van Netwerk Werkgeluk naar de meetup van oktober. Hieronder lees je de 7 lessen die we in een goed gesprek met elkaar deelden.

Terug naar kantoor, waarom zou ik?

terug naar kantoor

Een deel van de thuiswerkers is intussen gewend geraakt aan het thuiswerken. Missen we de informele ontmoetingen bij het koffieapparaat eigenlijk nog wel? Of is daar het besef voor in de plaats gekomen dat thuiswerken ook wel veel voordelen heeft? De regelruimte die het gaf, bevalt veel medewerkers goed. Niet gek, als je weet dat autonomie gezien wordt als een menselijke basisbehoefte. Goed dus om te kijken naar wat er eigenlijk op kantoor te halen is.

Alles is anders, dus waarom hetzelfde doen?

Na bijna anderhalf jaar thuiswerken is dat zo gewend, dat je het bijna de nieuwe normaal zou noemen. Als je in een organisatie werkt waar het wenselijk is om weer (deels) op kantoor te werken, dan is het verstandig om bij deze verandering stil te staan. Door met elkaar in gesprek te gaan, vind je met elkaar uit wat nu werkt. Want er is teveel veranderd om zomaar weer terug te gaan naar het oude. Er zijn collega’s vertrokken en nieuwe gekomen. Nog niet iedereen is terug op kantoor en misschien is er in het werk zelf ook wel het een en ander veranderd. Daarom is terug naar hoe het was niet per definitie de beste optie.

‘Werkgelukproof’ terug naar kantoor

Geen overbodige luxe dus om met elkaar het gesprek aan te gaan over wat nu werkt. ‘Werkgelukproof’ terug naar kantoor vraagt dat je samen zoekt wat je nodig hebt. Er zijn zeven aandachtspunten die we met elkaar kunnen bespreken.

1. Verbinding

Naast behoefte aan autonomie hebben mensen ook behoefte aan verbinding. Gemiddeld hebben we zelfs zo’n zes uur per dag behoefte aan sociaal contact om lekker in ons vel te zitten. Dat verklaart waarom we bij de start van het vele thuiswerken het babbeltje in de kantine of bij de printer zo misten.

thuiswerken

Nu we weer terug gaan naar kantoor en daardoor ook dingen gaan missen die we waardeerden (vrijheid, je warme sloffen, tussendoor een wasje draaien), is het goed om daar iets waardevols tegenover te stellen. Aandacht voor het (weer) opbouwen van de contacten en onderlinge verbinding is daarom belangrijk.

2. Social talk

Om opnieuw te wennen, kun je de ‘social talk’ in teams bewust weer op gang brengen. Vraag eens of iedereen bij de start van het eerste ‘fysieke’ teamoverleg iets wil vertellen over de overgang van thuis naar kantoor. Wat mis je en wat win je?

Wat we hebben geleerd door (deels) thuis te werken, is dat we ook buiten het werk sociale contacten hebben. Misschien is de waardering voor die contacten wel veranderd en realiseren sommigen zich dat ze het werk eigenlijk niet nodig hebben om in hun behoefte aan social talk te voldoen.

3. De mens achter de collega

Wat een mooie bonus was van het thuiswerken, is dat het ons op een andere manier verbond. De kat, een kind, je huis: het kwam allemaal in beeld. We kregen een stukje van elkaars privéleven mee. Op die manier hebben collega’s elkaar ook op een andere manier leren kennen. Willen en kunnen we dat vasthouden?

Die zichtbaarheid van een ander stuk van jou en je collega’s die door thuiswerken ontstond, is van waarde. Waarom? Omdat mensen die ‘de mens achter de collega’ kennen, misschien net even makkelijker samenwerken. Vriendschappelijk contact tussen collega’s zorgt voor soepelere communicatie, nét even een stapje harder lopen voor elkaar en voor je klant en voor minder misverstanden. Dit draagt dus direct bij aan werkgeluk en aan een goed resultaat.

collega zwanger

Dit kun je ook nu blijven stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld ‘sociale ambassadeurs’ inzetten, die het uitwisselen van sociale informatie in het begin stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan weetjes als ‘wie was er zwanger’ of ‘wie is er verhuisd’. Best leuk om dat de eerste tijd op te halen en in een quiz, Kahoot of andere spelvorm met elkaar te delen.

4. Wat hebben we geleerd?

Een interessante vraag is: wat hebben we geleerd van het thuiswerken? Misten we iets? Hoe hebben we dat opgelost? Wat hebben we geleerd en wat willen we behouden? Als je hier met elkaar een overzicht van maakt, kun je overeenkomsten gaan zoeken. De uitkomst zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Dat kan ook niet: we verschillen onderling en onze situaties verschillen ook nog eens.

5. Neem de tijd

Het kan best wat tijd vragen om samen te ontdekken wat de grote gemene deler is en hoe je omgaat met de verschillende wensen. Neem hiervoor een apart moment en neem de tijd voor de gesprekken hierover. Dat loont. Want door dit samen te ontdekken, voelt het als van iedereen. En dat is altijd beter dan wat van bovenaf of door anderen wordt opgelegd.

6. Hoe gaan we samenwerken?

Misschien is (nog) niet iedereen volledig terug op kantoor. Dat betekent dat je met elkaar moet kijken hoe je de samenwerking vorm gaat geven. Is er een vaste kantoordag voor elk team? Wat doe je dan op die dag? Overleggen of juist gewoon samenwerken en informeel uitwisselen? Hoe gaan jullie vanaf nu overleggen? Blijf je dat online doen omdat het voor sommige overleggen juist extra efficiënt bleek? Doe je dat juist alleen nog fysiek of ga je (deels) hybride samenwerken? Klopt de overlegstructuur nog wel en wat vinden we van de frequentie?

7. Niets is in beton gegoten

Als we de afgelopen tijd iets hebben geleerd, is dat niets zeker is. De afspraken die je vandaag maakt, zijn niet in beton gegoten. Want voor je het weet, is de situatie weer veranderd.

Blijf dus met elkaar in gesprek over hoe je samenwerkt. Zo blijf je scherp op wat werkt en wat beter kan. En is er altijd ruimte om je aan te passen aan nieuwe situaties of om kansen te benutten. Samen bouwen aan een goed resultaat, ook dát gevoel draagt bij aan werkgeluk.

Meer lezen over werkgeluk?

In dit artikel las je de belangrijkste punten die een gesprek tussen leden van Netwerk Werkgeluk opleverde tijdens de meetup van oktober 2021. Velen van ons hebben met dit onderwerp te maken en door onze inzichten en ervaringen samen te brengen, kwamen we verder dan we in ons eentje hadden kunnen komen.

Samen sparren over werkgeluk, is dat ook iets voor jou? Hou Netwerk Werkgeluk in de gaten, binnenkort kun je je weer aanmelden als lid. Meld je hieronder aan voor de updates als je op de hoogte wilt blijven. Daarbij ontvang je meteen de inspiratiegids werkgeluk: