In de twee artikelen voor dit artikel beschreef ik al hoe bouwen aan werkgeluk nooit werkt volgens de gedachte ‘onze size fits all‘ en wat het IKEA-effect kan bijdragen aan succesvol werken aan werkgeluk. We concludeerden dat zelf doen absoluut meerwaarde heeft, maar ook nadelen. In dit artikel lees je hoe je juist handig gebruik maakt van deze nadelen.
Wat zijn de nadelen?

Zoals gezegd in het vorige artikel: zelf bouwen kost meer tijd en moeite omdat je alles voor het eerst moet uitzoeken, we overschatten gemakkelijk de waarde van wat we zelf maken of bedenken en wat je het eerst doet, zal niet alles van een leien dakje lopen. Dat geldt ook als je met werkgeluk aan de slag gaat. Maar deze nadelen kun je ook in je voordeel gebruiken. Want nadelen, daar kun je op anticiperen als je je ervan bewust bent.
Nadeel 1: Zelf uitzoeken kost tijd en moeite
Het voornaamste nadeel is je gebrek aan ervaring. Je eerste neiging is waarschijnlijk om – net als bij de IKEA-kast – de handleiding te zoeken. Hoe moet dit, is er een vast recept of een bewezen route?
In het geval van de kast is er een handleiding: de route naar succes staat voor je uitgetekend. In werkgeluk ga je vast die routes en recepten vinden, maar ze passen nooit precies op jouw situatie. Dit uitzoekwerk kost tijd en levert niet altijd op wat je nodig hebt om succesvol met werkgeluk aan de slag te gaan.
Nadeel 2: Overschatting waarde eigen vondsten
In het vorige artikel vertelde ik over de IKEA-kast die ik zelf in elkaar heb gezet. Omdat die voor mij van grote waarde is – door de inzet die ik hiervoor heb gepleegd – ben ik zuinig op deze kast. Het linkerkastdeurtje van mijn kast hangt echter een beetje scheef. Dat zag ik pas toen ‘ie er al ruim een jaar stond. Mijn trots liet me met een roze bril naar mijn eigen werk kijken. Het is geen ramp, maar ik wou dat het me eerder opgevallen was. Dan had ik er nog wat aan kunnen doen.
Een tweede nadeel van zelf maken, is dat wat we zelf maken, hoger waarderen dan wat een ander maakt. Het resultaat kan zijn dat je heel trots bent op een paar geslaagde onderdelen van je plan om aan werkgeluk te bouwen. Maar dat je over andere, essentiële elementen heenkijkt. Terwijl jij die geslaagde delen vol enthousiasme binnen en buiten je organisatie uitdraagt, zien anderen wat er nog mist of misloopt.
Nadeel 3: Er gaat ook veel niet (meteen) goed
Een bekend fenomeen van zelf een IKEA-kast in elkaar zetten, is dat je wat onderdelen overhoudt die er later toch echt in blijken te horen. En dat je dan de halve kast weer uit elkaar moet halen, om dat op te lossen. Jammer van de moeite, het kost extra werk en was niet nodig geweest als je hier ervaring in had. Maarja, hoeveel mensen zetten nou regelmatig dezelfde kast in elkaar?

Het derde nadeel is dat niet alles meteen goed gaat, als je zelf met werkgeluk aan de slag gaat. Als je iets voor het eerst doet, maak je je plan op basis van de informatie en kennis die je hebt. En die is nooit 100% correct en passend, zeker niet als je net start.
Mijn kast, het kostte me een week om ‘m in elkaar te zetten. Ik durf je niet te zeggen hoeveel uren werk het was. Als je die uren als extra werkuren had geteld, dan had ik beter een gemonteerde kast kunnen kopen.
Nadelen in je voordeel gebruiken
Gelukkig kun je deze nadelen voor een groot deel ondervangen. En daar kunnen we twee psychologische basisbehoeften uit de zelfdeterminatietheorie prima bij inzetten: verbinding en competentie. Zo kun je van nadelen voordelen maken: je verbonden en competent voelen, zijn meteen bijdragen aan het ervaren van werkgeluk.
Het is dus tijdrovend om zelf het wiel uit te vinden, moeilijk om objectief naar je resultaat te kijken en om alles in één keer goed te doen. Wat helpt dan om effectief en succesvol aan werkgeluk te bouwen?
Ben niet eigenwijs. Leer en ontwikkel je. Laat anderen meekijken naar hoe jij werkt. Want ookal is de rol van een professional in werkgeluk in een organisatie vaak een eenzame, buiten jouw organisatie zijn er veel meer mensen te vinden die in dezelfde positie zitten. Zij streven dezelfde doelen na, zoeken ook naar hoe het moet en delen hun ervaring graag.
Door het samen te doen, voel je je onderdeel van een groter geheel. De leden van Netwerk Werkgeluk voelen zich verbonden met elkaar, werken samen aan hetzelfde doel en delen graag kennis en ervaring. Door met en van elkaar te leren, voelen we ons competent. Enerzijds omdat we meer relevante kennis krijgen door samen te leren, anderzijds omdat we ons bewust worden van de kennis die we al hebben. Want doordat we elkaar bevragen, wordt onze impliciete kennis expliciet.
Voldoening van sturen op werkgeluk
Bovenal is het bevredigend om zelf de klus te klaren. Het geeft voldoening om te zien wat je zelf kunt neerzetten. Door – samen met anderen – steeds meer te leren over hoe sturen op werkgeluk werkt, ontwikkel je jezelf als professional. En met jou groeit de organisatie waar je in werkt, mee.
Lidmaatschap
Wil je meer weten over hoe het is om, als lid van Netwerk Werkgeluk, samen met andere professionals in werkgeluk te sparren over werkgeluk? Of heb je een vraag over hoe je kunt sturen op werkgeluk? Je bent van harte welkom tijdens de komende Q&A’s:
- Donderdag 1 februari van 10 tot 11 uur
- Dinsdag 6 februari van 12 tot 13 uur
Beide Q&A’s zijn voor alle professionals in werkgeluk – ook als je nog geen lid bent – zoals leidinggevenden, HR-adviseurs, programmamanagers, projectleiders, CHO’s.
Je doet online mee via Zoom en kunt alle vragen stellen over hoe je in organisaties aan de slag kunt met werkgeluk. We bespreken je vraag en kijken samen welke oplossingen er mogelijk zijn.
Meedoen? Zorg dat je aangemeld bent voor de updates van Netwerk Werkgeluk, dan ontvang je de inloglink in je mail. De updates vraag je hieronder aan:
Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk
