Categorieën
Update Netwerk Werkgeluk

Samen werken aan werkgeluk, dát is pas leuk

Na de zomer is altijd zo’n mooi moment om even terug te kijken en vooruit te kijken: wat is er dit jaar gebeurd en wat wil je nog bereiken? En om je af te vragen hoe je dat wilt doen. Ook voor mij, als kartrekker van Netwerk Werkgeluk.

Even terugkijken

terugkijken

Bijna duizend mensen meldden zich het afgelopen jaar aan voor webinars van Netwerk Werkgeluk. Supergaaf. Het laat zien dat er grote belangstelling is om met elkaar in gesprek te zijn over hoe je aan werkgeluk kunt werken.

We spraken met elkaar over wat werkt en wat niet werkt, over ambities, successen en mislukkingen. In de achteruitkijkspiegel van Netwerk Werkgeluk verscheen een mooie rode draad, die van belang is voor iedereen die aan werkgeluk werkt. Een rode draad die me herinnerde aan hoe ik zelf gestart ben met werkgeluk en die ik toen graag had gekend.

Waarom werkgeluk?

‘Prachtig om er een bijdrage aan te leveren dat mensen beter in hun vel zitten op hun werk. Je brengt er zoveel uren door!’ Dat zegt een van de leden van Netwerk Werkgeluk.

De ambitie, die herken ik. Toen ik startte met mijn rol als kartrekker in werkgeluk voor de organisatie waar ik werkte, gaf me dat superveel energie. Ik mocht aan de slag met iets wat voor mijn collega’s grote positieve impact kon hebben. De wereld een beetje mooier maken, dat past mij wel. En van een beetje uitdaging hou ik ook.

Leuk maar spannend

Met mijn achtergrond als psycholoog en omdat ik me intussen in positieve psychologie en geluk had verdiept, had ik er alle vertrouwen in. Al vond ik het ook spannend: er waren nog weinig goede voorbeelden waar ik kon leren wat wel en niet werkte en een goede vertaling naar de praktijk van wetenschappelijk onderzoek was ook niet zomaar te vinden.

Door te doen, groeide mijn ervaring. Door te lezen, congressen en trainingen te volgen, groeide mijn kennis. En door gelijkgestemden op te zoeken, groeide het aantal voorbeelden om van te leren.

Het wiel uitvinden kost tijd

Dat was superwaardevol. Maar het kostte ook veel tijd. Heel veel tijd.

Na een paar maanden begonnen collega’s zich af te vragen of het schip wel van de wal zou komen. Ze zagen nog niks gebeuren en dat klopte: ik had behoorlijk wat tijd nodig om goed te kunnen starten. Ik moest kennis verzamelen en goede voorbeelden, intern en extern medestanders vinden, bedenken hoe ik dit intern ging organiseren en dat duurde even.

Zouden mensen nog wel geloven dat ik dit kon? Zou ik het wel goed genoeg doen? Kon ik dit project op poten krijgen voor mijn collega’s het vertrouwen in mij verloren?

Het is gelukt, hoor. En ookal was het de mooiste klus die ik me had kunnen wensen, ik vond het wel heel spannend. Soms voelde het eenzaam: ik was de enige in de organisatie die hier verstand van had, ík moest het doen.

Alleen is maar alleen

Dit had makkelijker gekund, als ik snel mensen om me heen had gehad die me de weg hadden kunnen wijzen. Ook later, toen ik al een stuk op weg was en zelfs de landelijke media haalde als voorbeeld voor anderen, bleef het zoeken. Naar actuele kennis, naar vertalingen van kennis naar de praktijk, naar maatjes om samen mee op te trekken en naar sparringspartners. En naar mensen die net zo enthousiast waren over werkgeluk als ik.

Gedeelde ambities

Naarmate ik langer bezig was, vond ik meer mensen die met hetzelfde bezig waren als ik. Gelukkig maar. Het hielp dat ik af en toe in de krant stond of op de radio of tv was: dan zochten mensen mij op. Sommigen waren verder dan ik, een groot deel kon ik weer verder helpen. En het bijzondere vond ik dat juist dat samen bouwen zoveel energie gaf.

Bouwen aan werkgeluk is een feestje, zeker als je dat kunt doen met mensen om je heen die jouw ambities delen. Op de een of andere manier trekt dit enthousiaste, bevlogen mensen. Mensen die de wereld mooier willen maken door werkgeluk. ‘Het potentieel van mens en organisatie tot bloei brengen en deze positieve energie inzetten om samen meer impact maken’ en ‘Werk maakt een groot deel uit van het leven, ongelukkig zijn maakt ziek’ zijn enkele reacties op de vraag waarom deelnemers aan webinars werkgeluk belangrijk vinden.

Rode draad

Dus wat is nou die rode draad? Werkgeluk is het mooiste waar je aan kunt werken, vind ik persoonlijk. Je kunt echt van betekenis zijn, concrete resultaten zien en je ontmoet de meest enthousiaste en bevlogen mensen. Deze mensen zijn bereid om elkaar te helpen, leergierig en ze zijn graag van betekenis voor anderen.

Maar het allermooiste zit eigenlijk niet in de woorden die ze gebruiken om te beschrijven wat ze van een webinar of van een bijeenkomst voor leden vonden.

Het mooiste is dat ze elkaar weten te vinden in wat ze belangrijk vinden en dat je aan hun gezichten kunt zien dat ze er energie van krijgen. Energie van het delen van hun kennis en ervaring, energie van het leren van anderen. De energie die je van anderen krijgt, is belangrijk. Want werkgeluk is misschien het mooiste om aan te werken, het is spannend, niet altijd voorspelbaar of eenvoudig. En dan kost het jou als werkgelukprofessional energie en heb je mensen om je heen nodig om jouw eigen energievoorraad op peil te houden. Zodat jij 100% kunt gaan voor wat jij belangrijk vindt.

Stralende gezichten van professionals in werkgeluk als ze samen bouwen aan waar zij voor staan: is er iets gaver dan dat?

Benieuwd?

Ben je benieuwd of jij ook energie krijgt van samen bouwen aan werkgeluk? Op 21 september organiseert Netwerk Werkgeluk een online rondetafelgesprek over de praktijk van werkgeluk. Je kunt je nog aanmelden en zo eens ervaren hoe het is om samen te werken aan werkgeluk en om met leden van het Netwerk kennis te maken:

The form you have selected does not exist.

Lid worden

Van donderdag 16 september tot en met donderdag 23 september 17.00 uur kun je je weer aanmelden als lid van Netwerk Werkgeluk. Als lid maak je onderdeel uit van de leukste community van Nederland en heb je toegang tot 8 online en fysieke bijeenkomsten per jaar. Daar delen we de meest actuele kennis over werkgeluk van onderzoekers, auteurs en trainers en bespreken we casussen om van praktijkverhalen te leren. Meer informatie over het lidmaatschap en de actuele bonussen vind je hier:

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.