Categorieën
Inspiratie

Heimwee naar vroeger en kansen creëren

Een lockdown en kansen creëren in werkgeluk, wat heeft dat met elkaar te maken?

Kan niet, mag niet, gaat niet

heimwee naar vroeger

Gedachteloos een winkel binnenstappen. Een spontaan gesprek op kantoor met een collega die je eigenlijk niet zo goed kent over wat er echt toe doet in het leven. Een kind dat met rode wangen aan zingende klasgenoten kan trakteren. Ik mis het. Heel, heel erg.

Beperkend. Zo voelt het voor mij en misschien voor jou ook. Toch moeten we door. Ons eigen geluk en bouwen aan werkgeluk is te belangrijk om on hold te zetten als het tegen zit. En we hebben allemaal eerder tegenslagen overwonnen of tegen de stroom in gezwommen. Wat kunnen we hier uit leren over bouwen aan werkgeluk?

Heimwee naar vroeger

Het nare gevoel dat ik heb, is precies het gevoel dat ik had toen ik net moeder was geworden. Er was ineens een kind in huis de baas over mijn leven. Dat ik pas tegen de avond aan mijn ontbijt toekwam als hij bleef huilen? Daar had ik maar mee te dealen. Ik miste mijn oude leven waarin ik zelf bepaalde wanneer ik at, tv keek, een boek las of lekker lang kon douchen. En ik dacht dat het niet meer terug kwam. Nooit. Net zoals we dat nu misschien denken, maar niet zeker weten.

Regie

Iets of iemand anders die jouw vrijheid inperkt, dat is best heftig. Moederschap, daar had ik daar bewust voor gekozen. Ik hield en hou zielsveel van ons ventje. Het was niet de tijd en energie die ik in hem moest stoppen. Maar het niet missen van de regie over je eigen plannen, ik had me flink vergist in de impact die dat op mij zou hebben.

kansen creëren in werkgeluk

Na een tijdje leerde ik om toch de regie te pakken waar dat kon. Soms sliep hij 20 minuten en dan las ik een boek. Twee uur aan een stuk kunnen lezen, dat kon niet. Maar dit was beter dan niets en voelde als een verfrissende douche in de woestijn.

Nu we door een nieuwe lockdown weer te dealen hebben met beperkingen, bekroop datzelfde gevoel van verlies van regie me, net als toen ik moeder werd. Het maakte me verdrietig. En ik realiseer me ook dat wat ik toen geleerd heb, nu heel bruikbaar is. Niet alleen privé, maar ook in bouwen aan werkgeluk.

Kansen creëren in werkgeluk

Door alleen naar de beperkingen te kijken, creëer je voor mezelf het gevoel dat er niets kan. Je maakt je eigen gevangenismuren. Maar door te kijken naar wat wél kan, creëer je kansen. Ineens blijken er openingen in die muren te zitten. Daar is een ‘window of opportunity’.

Op het werk kun je ook kansen creëren in plaats van kijken naar wat er níet kan. Zo kun je door slim online te faciliteren wél een leuke jaarstart maken met je team. En blijkt er ineens een talent in online faciliteren in je team te zitten. Of iemand die een saaie meeting energie kan geven. Live is vast leuker, maar dat komt wel weer. En intussen heb je een paar prachtige pareltjes ontdekt. Mensen hun sterke kanten laten inzetten, zelfs als de omstandigheden niet ideaal zijn, ook dát is bijdragen aan werkgeluk.

Kansen pakken

Voor mij bleek de beperking van het moederschap uiteindelijk de start van veel moois. Er kwam meer tijd en ruimte en ik kon steeds beter de regie pakken, al begon dat met kleine stapjes. In de schaarste tijd van dutjes, ging ik me verdiepen in de wetenschap achter geluk. Met mijn kind eenmaal op het kinderdagverblijf nam ik af en toe een vrije dag en startte met het schrijven van een boek over geluk. Het boek maakte ik af in zijn steeds langer wordende dutjes en als hij ‘s avonds sliep. Dat leidde tot een geweldige kans om me met werkgeluk bezig te houden. Ik ontmoette de leukste mensen: professionals in werkgeluk. En ik besloot om Netwerk Werkgeluk op te richten.

Dat was niet gelukt als ik steeds was blijven kijken naar wat er niet kon. Het lukte omdat ik een enorme passie heb voor positieve psychologie en de wetenschap van geluk. En omdat ik bewust naar kansen zoek en ze pak.

Samen kansen creëren

Ik wens jou toe dat jij ook kansen ziet en kunt pakken. En zo de regie neemt over jouw werkgeluk en dat van anderen. Je hebt in het leven niet alles in de hand, maar dat stukje waar je grip op hebt? Grijp dat met beide handen aan. Kansen creëren kan ook in lastige omstandigheden.

kansen pakken

Laat je daarbij inspireren en informeren door anderen. Samen kom je verder en het is nog leuker ook.

Aan de slag met werkgeluk in 2022

Ben je een professional in werkgeluk en ben je benieuwd naar welke kansen je kunt creëren in 2022 op gebied van werkgeluk? Misschien is het gratis online event ‘Aan de slag met werkgeluk in 2022‘ interessant voor jou. Je kunt kosteloos meedoen en zo meteen kennis maken met Netwerk Werkgeluk. Je bent welkom! Meer info vind je via deze link.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.