Categorieën
Actueel in werkgeluk

Fries werkgeluk in cijfers

Hoe werkgelukkig zijn Friezen eigenlijk? Op 29 januari 2020 presenteerden Annemieke Mintjes en Martha Buning van gelukwerkt.frl de resultaten van onderzoek naar werkgeluk in Friesland.

Waarom dit onderzoek

Jaarlijks doet de Monitor Groep onderzoek naar werkgeluk, in opdracht van Gelukkig Werken en Happy Office, beiden opleiders van werkgelukdeskundigen en Chief Happiness Officers. Het viel Annemieke en Martha op dat Friezen gemiddeld gelukkiger zijn dan de gemiddelde Nederlander. Maar in dit landelijke onderzoek naar werkgeluk scoorden de Friezen juist lager: op hun werk leken zij juist ongelukkiger te zijn. Ze besloten om hier nader op in te zoomen door nader onderzoek te laten doen.

Belangrijkste uitkomsten

Aan dit onderzoek naar werkgeluk deden zo’n 400 Friezen mee. Dat leverde mooie uitkomsten op en interessante inzichten. Friezen beoordelen hun werkgeluk met een 7,3, de gemiddelde Nederlander geeft zijn werkgeluk een 7,2. Dat ligt dicht bij elkaar maar is een mooie nuance van het eerdere beeld: Friezen zijn dus niet ongelukkiger op hun werk dan mensen in de rest van Nederland.

Friezen scoren hoog op zingeving, maar ook op plezier en voldoening. Dit zijn voor hen belangrijke drivers van werkgeluk. Vooral op zingeving (kunnen bijdragen aan iets wat je goed of belangrijk vindt) scoren ze hoog.

Op het gevoel competent te zijn en je gewaardeerd voelen, is nog wel wat te winnen. Interessant is dat beiden lager scoren: je competent voelen is goed te stimuleren door het geven van positieve feedback en het uitspreken van waardering.

Meer weten over dit onderzoek?

Kijk dan even op gelukwerk.frl. Daar vind je een uitgebreidere beschrijving van het onderzoek en de uitkomsten. En kun je meteen zien wat Annemieke en Martha doen om werkgeluk in Noord-Nederland te bevorderen.

Meer lezen over werkgeluk?

Vind je het interessant om op de hoogte te blijven van nieuws over werkgeluk? Meld je dan aan voor de updates van Netwerk Werkgeluk: