Stiekem op je telefoon een potje Candy Crush spelen, een gokje wagen op de computer van de baas, tijdens online overleg spelen met een Fidget Cube. Zonder spelen kunnen we niet. Al tekenen we maar een doodle op een kladje of buigen we een paperclip, spelen doen we en blijven we doen. Maar is dat erg of helpt het ons juist? Wat is de rol van spelen in werk en werkgeluk eigenlijk?
Werkgeluk is gek
De term ‘werkgeluk’ roept vaak nog de associatie op met pingpongtafels en glijbanen op het werk. Het maakt van werkgeluk iets wat niet hoort en overbodig is. En het roept het beeld op van de Chief Happiness Officer die als een soort opperclown confetti rondstrooit en iedereen aan het lachen maakt.
Dat beeld doet geen recht aan hoe professionals bouwen aan werkgeluk. Het gaat in werkgeluk juist om zaken als goed leiderschap, ruimte geven aan initiatief bij medewerkers én een effectieve context creëren om het werk goed te kunnen doen. Ook is er aandacht voor de betekenis van werk en je verbonden voelen met collega’s, klanten en de organisatie waar je voor werkt. Werkgeluk is veel meer dan een pingpongtafel in de kantine en een goede barbecue.
Spelen op het werk is raar
Professionals in werkgeluk reageren daarom vaak fel op de insinuatie dat werkgeluk niets anders is dan alleen een beetje fun toevoegen. Ze zijn geen bedrijfsclown en ambiëren die rol ook niet. Bijdragen aan het geluk van medewerkers gaat inderdaad gepaard met het ervaren van meer positieve emoties, maar het beeld dat werkgeluk alleen om plezier draait is veel te beperkt.
Spel heeft een functie
Toch heeft spelen op het werk een functie en draagt het bij aan werkgeluk. Daarom zien we de laatste jaren aandacht voor bijvoorbeeld playful workdesign en gamification. Want als je toch aan het werk bent, kun je het dan niet een beetje leuker maken?
Spelen op het werk
Spel is spontaan gedrag. Bij kinderen zien we dit heel duidelijk: ze kunnen zich prima vermaken door bijvoorbeeld wedstrijdjes te organiseren of door te doen alsof. Het spelen begint vanzelf, je hoeft dat niet in hun agenda te zetten. Erger nog, omdat spelen spontaan gedrag is, kun je eigenlijk geen opdracht geven om te spelen. Uitnodigen om te spelen, dat kan wel. Net als omstandigheden organiseren die spel uitlokken, bijvoorbeeld door een mand met speelgoed in een wachtkamer te zetten.
Op het werk kun je spel en werk ook goed combineren. Net als bij kinderen kun je de spel uitlokken door mensen daartoe uit te nodigen. Je kunt laten zien dat speels gedrag helemaal oké is en misschien zelfs gewenst. Ook kun je de omstandigheden creeren waarin spelen op het werk uitgelokt wordt.
Van werk een spel maken, draagt bij aan bevlogenheid en werkgeluk. Je kunt dat op twee manieren doen.
Meer plezier
De eerste manier om meer te spelen op het werk, is het toevoegen van plezier. Werken hoeft niet altijd serieus en saai te zijn. We kunnen tijdens veel taken prima met elkaar grappen maken en samen lachen. Ook het samen vieren van successen geeft plezier en doen we vaak al. Een manier om expliciet te maken dat spelen op het werk oké is, is om in het team te bespreken hoe je het werk leuker kunt maken. Vaak overlapt dat zelfs met hoe het werk betere resultaten geeft.
Om meer plezier in werk te ervaren, hoef je vaak niet eens zoveel anders te doen. De gebruikelijke taken van het werk zelf kun je met meer plezier doen en zo anders beleven. In de voorbereiding van lezingen en workshops over werkgeluk bijvoorbeeld maak ik werk van zo mooi mogelijke sheets. Ik zoek graag prachtige foto’s, speel met de lay out en kleur. Op die manier maak ik de taak leuker terwijl het resultaat beter wordt.
Plezier is niet eens zo raar als we denken. Je gevoel voor humor hoef je niet thuis te laten en is op het werk ook prima op zijn plek.
Wedstrijdje doen?
Hoewel je niet wilt dat mensen op een nare manier met elkaar de strijd aangaan, kan een wedstrijdje zo nu en dan heel leuk zijn. Of dat nou gaat over de verkoopcijfers van accountmanagers of over wie de meeste hondepoep kan opruimen met een poepscooter, zorg dat het met plezier gebeurt en totale resultaat van het team centraal staat.
Ook een wedstrijdje met jezelf kan energie geven. Kan ik vandaag meer mail wegwerken dan gisteren in een uur? Lukt het mij om mijn administratie voor de volgende afspraak af te ronden? Op mijn bureau staat een grote, groene knop met de tekst ‘YES’ om op te drukken als een wedstrijdje met mezelf gelukt is. Juichen en schaterlach gegarandeerd.
Doen: meer spelen op het werk
Af en toe een beetje spelen op het werk kan dus geen kwaad als je aan werkgeluk wilt bouwen, zolang dat niet het enige is wat je doet. Want er is echt meer nodig dan dat, maar spel, fun en een beetje competitie zijn elementen die bij kunnen dragen aan energie, flow en betrokkenheid bij het werk.
Niet vertellen dat je het van Netwerk Werkgeluk hebt, hoor. Maar misschien is die pingpongtafel toch niet zo’n slecht idee. En zo’n actieve break is nog goed voor je conditie ook.
Meer lezen over werkgeluk?
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.
Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:
Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk