Categorieën
Werkgeluk

Drie mythes over werkgeluk

Mythes in werkgeluk, ze hinderen je om aan werkgeluk te bouwen. Want door die mythes staat mensen niet open voor wat je hen kunt leren over werkgeluk. In dit artikel lees je hoe het écht in elkaar zit bij die drie mythes over werkgeluk.

Mythe 1: Gelukkige mensen zijn de hele dag blij

Gelukkige mensen

Gelukkige mensen, dat zijn van die wazige types die de hele dag blij zijn. Toch? Dat is een beeld dat in veel gesprekken ter sprake komt.

Als je deze mythe wilt ontzenuwen, doe je er goed aan om uit te leggen hoe de wetenschap naar gelukkige mensen kijkt. Gelukkige mensen, dat zijn niet die breedlachende types die de hele dag staan te springen in bloeiende bergweides of bij ondergaande zonnen op het strand.

Waarover gaat geluk dan wel? Er zijn verschillende definities van geluk en werkgeluk. Gelukkige mensen ervaren over het algemeen regelmatig positieve emoties, maar niet altijd. Zij zijn over het algemeen genomen tevreden met hun leven als geheel, al mankeert er ook voor hen weleens wat aan. En zij zijn niet de hele dag ‘in de gloria’: ze zien echt de obstakels en hindernissen die er te overwinnen zijn maar hebben toch een positieve verwachting van de toekomst. Net als iedereen ervaren gelukkige mensen ook tegenslagen en stress. Het verschil zit ‘m dus in de frequentie van hun positieve emoties, tevredenheid met het leven en positieve toekomstverwachting.

Mythe 2: Werkgeluk is een luxe

‘Werkgeluk is onzin, niet haalbaar of maakbaar en irrelevant. Het werk moet gedaan worden, of je het nou leuk vindt of niet. En zoete koekjes worden niet gebakken.’ Dat is mythe 2. Werkgeluk is een luxe, of toch niet?

mythes over werkgeluk

Nee, want juist de positieve emoties die we ervaren omdat we gelukkig zijn op en met ons werk, motiveren ons. Ze helpen ons om vol te houden, ook als het moeilijk is. Positieve emoties maken het bereiken van je doelen en succesvol zijn makkelijker. Hoe? Doordat je je in die toestand energieker, betrokkener en effectiever voelt. Want juist door de effecten van werkgeluk kun je beter omgaan met tegenslag en stress. Werkgeluk ervaren is dus niet hetzelfde als de hele dag stralend rondlopen en niks gedaan krijgen. Het helpt juist om voor elkaar te krijgen wat ertoe doet.

Mythe 3: Werkdruk is funest voor werkgeluk

‘De werkdruk is hier zo hoog, die moet eerst naar beneden voor we aan werkgeluk kunnen werken.’ Een te hoge werkdruk, waar je vaak last van hebt, is inderdaad funest voor werkgeluk. Maar dat is een te lage werkdruk, waarbij je je regelmatig verveelt, ook. Dat blijkt onder andere uit het meest recente Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2023 van de MonitorGroep. Juist in sectoren waar de werkdruk relatief hoog is, wordt het meeste werkgeluk ervaren. Eén van de belangrijkste conclusies uit dit onderzoek is dan ook: ‘We zijn drukker, maar gelukkiger.’

werkdruk

Werkdruk blijkt ons juist uit te dagen. Als werkdruk gepaard gaat met voldoende energiebronnen zoals steun van je leidinggevende en voldoende competent zijn om je werk goed te doen, laat werkdruk ons vliegen. We ervaren flow, we voelen ons bevlogen. Juist in die toestand vertonen we meer proactief gedrag, dat ons helpt om meer energiebronnen aan te spreken. Die dagen dat je vol energie uit je werk komt, zijn de dagen waarop je het druk had maar veel werk verzet hebt. Je gaat met een goed gevoel naar huis, juist omdat je lekker veel gedaan hebt. Werkdruk helpt dus om werkgeluk te ervaren, zolang je het niet te gek maakt.

Exit mythes over werkgeluk

De mythes over werkgeluk wegruimen is een belangrijke stap om aan werkgeluk te bouwen. Met bovenstaande argumenten maak je het beeld van werkgeluk realistischer. Belangrijk, want alleen als mensen een goed beeld hebben van wat werkgeluk inhoudt, staan zij open voor het vergroten van werkgeluk.

Meer lezen over werkgeluk?

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk. Daarom publiceert het Netwerk regelmatig nieuwe artikelen over actuele ontwikkelingen in werkgeluk, inspiratie, praktijkverhalen en Netwerk Werkgeluk.

Vraag je updates over werkgeluk aan en ontvang direct de inspiratiegids werkgeluk:

Netwerk Werkgeluk verbindt en versterkt professionals in werkgeluk

inspiratiegids werkgeluk