Categorieën
Uncategorized

Als solist werken zonder vangnet en support? Dat kan beter.

‘Wat ik zou willen, is dat er een beweging ontstaat. En dat we al die organisaties nou eens het belang van werkgeluk kunnen laten zien. Maarja, in mijn eentje gaat dat niet. Daar heb ik mensen voor nodig die hetzelfde willen als ik. Die er voor gaan, weten wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Waar ik mee kan sparren, waar ik van kan leren en mee kan samenwerken. Die ik de klussen kan toeschuiven die niet passen bij waar ik goed in ben en die misschien ook eens mijn hulp inroepen als zij een deel van een opdracht niet zelf als beste kunnen.’

Alleen aan de slag?

Ongelofelijk hoevaak ik dit gehoord heb: professionals in werkgeluk werken vaak in een solistische functie. Omdat je als enige in de organisatie de kar ‘werkgeluk’ mag trekken. Voor mij persoonlijk geld: ‘been there, done that’. Een eer, zo’n rol. Maar soms ook eenzaam. Of je werkt solistisch omdat je als externe adviseur of ad interim gevraagd worden om ‘iets’ met werkgeluk, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op te zetten.

Waarom zou je alleen werken, als je ook samen kunt werken? Ik startte zo’n vijf jaar geleden met bouwen aan werkgeluk en haalde daar flink wat radio- en tv-programma’s, kranten en bladen mee. Er vroegen me soms vier mensen per dag of ze een kopje koffie met me konden drinken om even samen te sparren. Omdat ze zagen dat ik deed wat zij deden of wilden doen: werken aan werkgeluk.

Dat ging natuurlijk niet. Want dat zou betekenen dat ik niet meer aan mijn werk toe zou komen. En dat deed me wel een beetje zeer. Want zou het niet fantastisch zijn als we elkaar konden helpen, op elkaars schouders konden staan? En niet het wiel alleen hoefden uit te vinden?

Verbinden en versterken

Die behoefte aan verbinding, even sparren, samenwerken en elkaar versterken, die merk ik nog steeds bij heel veel chief happiness officers, werkgelukdeskundigen, HR-adviseurs, consultants en leidinggevenden. Het onderwerp werkgeluk is volwassen geworden. Steeds meer mensen volgden een opleiding om echt professioneel met werkgeluk bezig te zijn. Steeds meer organisaties meten werkgeluk, om te monitoren hoe het met medewerkers gaat. En om beter inzicht te krijgen in wat de verschillende teams nodig hebben. Of om te kunnen inschatten of de ingezetten veranderingen en interventies effectief zijn. De kennis rondom werkgeluk is er, professionals zijn er steeds professioneler mee aan de slag. En sinds kort is er Netwerk Werkgeluk.

Laten we van elkaar leren. Als we elkaar leren kennen, kunnen we met elkaar sparren, wijzer worden van wat anderen al geprobeerd hebben en elkaars vangnet zijn.

Alleen is maar alleen.

Eerste meetup

De eerste meetup is al op dinsdag 16 juni. Die doen we digitaal. Maar is niet minder interessant voor wie het niet meer alleen wil doen. We gaan elkaar ontmoeten en leren kennen. We hebben een geweldige gastspreker die ons veel kan leren over het meten van werkgeluk en welke interventies nu passend zijn. En we hebben een muzikale verrassing die helemaal past bij het thema werkgeluk. Zo zorgen we ervoor dat we er zelf ook energie van krijgen.

En oja, had ik je al verteld dat mensen die met werkgeluk bezig zijn, de leukste mensen op aarde zijn? 😉

Welkom!

Je bent van harte welkom om je aan te sluiten bij Netwerk Werkgeluk. Kijk maar even bij de informatie over het lidmaatschap.