Bingo, kaarten, koor, het paste allemaal maar net op de propvol geschreven kalender. Daarnaast stond ze: in haar jaren ’60 keuken met rode en gele kastdeurtjes, gebloemde schort aan, een oranje geëmailleerde pan in het afwassop. Ruim 80 jaar en sociaal actief. ‘Meisje, een mens is niet gemaakt om alleen te blijven,’ zei mijn oma en ze had gelijk. Alleen is maar alleen.
Mijn oma is er al lang niet meer maar haar woorden blijken van grote waarde in werkgeluk. En blijven dat.
Verbinding is voeding
Zeker nu voor een deel van de werkenden het niet meer vanzelf gaat om even iemand tegen het lijf te lopen, te ontmoeten en mee te sparren, voelen we hoe belangrijk verbinding is. Het doet soms bijna fysiek pijn om mensen om je heen te moeten missen.
Ook uit wetenschappelijk onderzoek weten we intussen hoe belangrijk andere mensen voor ons zijn. Om gelukkig en succesvol te zijn, hebben we een omgeving nodig om van te leren, die ons steunt, inspireert en stimuleert. Die ons opvangt als het moeilijk is of die ons even een zetje geeft als we iets nieuws doen. Een groep gelijkgestemden waarmee we ons verbonden voelen. Partners in crime, een vangnet, een netwerk.
Móet je het alleen doen?
Je dagelijkse omgeving kan je dat niet altijd bieden. Zeker als werkgelukprofessional zul je dit herkennen. Als je aan werkgeluk werkt, ben jij vaak de kartrekker of aanjager van dit thema in je organisatie. Het is jóuw rol om de rest mee te krijgen.
Als je daar net mee start, krijg je vaak enthousiaste reacties. Je collega’s zijn blij dat er aandacht komt voor hoe zij zich voelen. Nu gaat het leuk worden op het werk. Grote kans dat ze denken dat jij dit gaat regelen voor hen. En wel een beetje snel graag. Want de verwachtingen zijn hooggespannen.
Dan blijkt helaas dat het allemaal niet zo snel gaat. Dat de collega’s ook zelf wat moeten doen. Het werkgeluk valt niet uit de lucht. Je ziet de teleurstelling in hun gezicht. De weerstand en het verzet groeien. ‘Ja zeg, ze zouden hier toch wat aan werkgeluk doen? Nou, ik merk er niks van. Hier word ik niet gelukkig van.’
Het schijnbaar onmogelijke doen is ook heel gaaf
Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel. Werken aan werkgeluk kan heel leuk zijn en veel energie geven. Wie die taak op zich mag nemen, wordt hier vaak heel blij van. Het is werk met betekenis en biedt volop de ruimte om samen met collega’s al je creativiteit en vindingrijkheid in te zetten.
‘It’s kind of fun to do the impossible’ – Walt Disney
Op betere momenten voelt het alsof je het onmogelijke waar aan het maken bent. Dat geeft een kick. En op andere momenten is het gewoon keihard werken. Misschien voelt het zelfs wel alsof je aan een dood paard trekt. Of je ‘m even wilt reanimeren, op de poten wilt hijsen en weer aan de wedstrijd mee wilt laten doen, vraagt je leidinggevende of collega. Maar hoe dan?
Doe het samen
Wat kan het dan fijn zijn om mensen om je heen te hebben die dat ook allemaal hebben meegemaakt. Of beter nog, die je zeggen ‘been there done that.’ Waarmee je samen in dezelfde wedstrijd zit. Die je even de slipstream bieden om weer op snelheid te komen. Mensen die weten dat het goed komt. En hoe jij ervoor zorgt dat het gaat lukken, met dat werkgeluk.
Want net zoals jij voor medewerkers in je organisatie een omgeving wilt creëren waarin zij tot bloei komen, zo heb jij ook een omgeving nodig die jou voedt en steunt. Een omgeving die je mogelijkheden laat zien die je nog niet kende. Een netwerk dat je draagt en op sleeptouw neemt.
Omdat je vaak een solistische rol hebt, moet je dat netwerk buiten je organisatie zoeken. Die omgeving vind je bij het Netwerk Werkgeluk. Daar kun je van elkaar leren, je ervaring delen en van anderen horen hoe zij jou verder op weg kunnen helpen. Ook blijf je uiteraard op de hoogte van de nieuwste kennis en ontwikkelingen rondom werkgeluk. Zo versterken we elkaar. Je bent van harte welkom om er deel van uit te maken.
Meer lezen over werkgeluk?
Netwerk Werkgeluk deelt regelmatig kennis en praktijkverhalen over werkgeluk. Om professionals in staat te stellen om nog beter met werkgeluk aan de slag te kunnen in hun organisatie. Als lid kun je deelnemen aan bijeenkomsten om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en om ervaringen uit te wisselen. Wil je vaker artikelen over werkgeluk lezen en op de hoogte blijven van de activiteiten van Netwerk Werkgeluk? Meld je dan aan voor de updates: